Żywieniowe pułapki – porady eksperta cz.2
Przybierasz na wadze? A czy przy wyborze jedzenia kierujesz się indeksem glikemicznym danych produktów?
Jestem gotowy założyć się, że nie. Część osób być może nawet nie wie, czym jest indeks glikemiczny (IG), a okazuje się, że ma on ogromne znaczenie przy redukcji tkanki tłuszczowej. Każdemu klientowi swojej siłowni zwracam uwagę na indeks glikemiczny spożywanych produktów węglowodanowych, dodatkowo wręczam tabelę z artykułami o niskim, średnim i wysoki IG, tym samym zachęcając do konstruowania diety na podstawie produktów z pierwszej grupy . Tym razem chciałbym zachęcić również i Ciebie. Ale najpierw parę słów o samym indeksie.
Indeks określa zawartość czystego dukru/skrobii w produkcie węglowodanowym jak: chleb, ryż czy ziemniaki, ale także produkty zbożowe, owoce, warzywa, słodycze, mleko. IG pozwala przewidzieć wpływ podanych węglowodanów na poziom cukru we krwi po posiłku. Produkty węglowodanowe przekształcane są w glukozę podczas trawienia. Ta transportowana jest do krwi. Wysoki poziom glukozy, jaki pojawia się po zjedzeniu produktów o wysokim IG, powoduje wyrzut insuliny. A to właśnie duże wahania w jej wydzielaniu przyspieszają odkładanie się tłuszczu w organizmie. Spożywanie produktów o niskim IG, najlepiej nie przekraczającym 60, powoduje powolne przyswajanie i stopniowy wzrost i spadek cukru we krwi. W ten sposób unikamy napadów głodu, podjadania między posiłkami i chęci na słodkości. Dzięki indeksowi glikemicznemu liczenie kalorii schodzi na drugi plan.
Skąd mogę wiedzieć jaki indeks ma produkt? Wystarczy sięgnąć do internetu, a znajdziemy w nim mnóstwo tabel z wyszczególnionymi produktami. Warto z nich korzystać przy kontrolowaniu wagi i przy diecie redukcyjnej. Co najważniejsze, dieta zapewniająca stałe małe stężanie insuliny we krwi między posiłkami w istotny sposób może wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju wielu chorób cywilizacyjnych. W widoczny sposób poprawia również jakość życia i przyczynia się do wydłużenia przeciętnej jego długości. Zasada jest prosta. Odżywiaj się produktami niskiego indeksu oraz eliminuj produkty z wysokim IG.
Pamiętać także trzeba o jeszcze jednej ważnej kwestii- wartość indeksu glikemicznego zależy od postaci, w jakiej produkt jest spożywany. A mianowicie, od stopnia dojrzałości, np. owoców, formy obróbki czy ilości zawartej wody. Dlatego zwróć uwagę, jak przyrządzone jest danie. Najzdrowsze są potrawy grillowane i przyrządzane na parze.
Na koniec ostatnia uwaga odnośnie diety opartej na niskim indeksie glikemicznym. Zalecane jest spożywanie 5 posiłków dziennie (3 główne i 2 mniejsze) najlepiej w przybliżonych odstępach czasowych.
Dominik Golak – trener, właściciel siłowni VIPGym.