Ziemniaczane dania – tanio i smacznie

Ziemniaki to od lat podstawa polskiej kuchni. Są tanie – to fakt. Mówi się, że tuczą, ale tak naprawdę tuczą tylko dodatki i sosy. Większość  z nas nie wyobraża sobie posiłku bez tych warzyw. Zobaczcie, jakie przepisy wam proponujemy – proste i smaczne. A kalorie… Jakie kalorie? Czyż w kuchni nie chodzi o smak?

Domowe chipsy

 Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plastry – wrzucamy do frytkownicy na gorący olej. Efektem są domowe chipsy –  do obiadu i jako przekąska.

Ziemniaczane kotleciki

SKŁADNIKI:

  • ziemniaki niewykorzystane z obiadu
  • 1 jajko
  • trochę oliwy albo innego tłuszczu do smażenia
  • bułka tarta
  • barszczyk albo rosołek z torebki

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki utłuc, uformować z nich nieduże kotleciki, obtoczyć w rozmąconym jajku, potem w bułce tartej i usmażyć na złoty kolor. Jeżeli mamy w lodówce pieczarki(nawet dwie) to można je posiekać i nadziać nimi kotleciki albo usmażyć obok kotlecików. Zrobić barszczyk albo bulion i syty, smaczny posiłek kolacyjny jest gotowy.

Kopytka

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka mąki ziemniaczana
  • 2 szklanki mąki
  • sól
  • jajko

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obrać, ugotować i ostudzić. Przekręcić przez maszynkę. W misce podzielić masę ziemniaczaną na cztery części. Jedną część przekładamy na pozostałe, a w to miejsce wsypujemy mąkę ze szczyptą soli oraz wbijamy całe jajko. Masę dokładnie wyrabiamy. Przekładamy na stolnicę, formujemy zgrabne wałki i kroimy z ukosa kopytka. Kopytka gotujemy w dużym garnku z odrobiną soli oraz oleju, aby się nie sklejały.

Placki marchewkowo-ziemniaczane

SKŁADNIKI

• 1 duża marchewka
• 2 średnie ziemniaki
• 1 mała cebulka
• 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• 1 jajko
• sól i świeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy), 1/4 łyżeczki cynamonu i 1/4 łyżeczki imbiru w proszku (można też dać świeżego)
• około 1/3 szklanki oleju roślinnego do smażenia (najlepszy arachidowy) + 1 łyżka oliwy extra vergine

PRZYGOTOWANIE:
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, włożyć do miski. Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce i umieścić na sitku. Odcisnąć dokładnie z soków i włożyć do miski z marchewką. Wsypać mąkę ziemniaczaną, dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz, cynamon i imbir. Na patelni (najlepiej z cienkim dnem) rozgrzać olej razem z oliwą extra vergine, ogień ustawić na średni. Delikatnie wymieszać składniki w misce i od razu zacząć smażyć placki. Nakładać po jednej łyżce stołowej tartych warzyw i rozpłaszczać je na patelni na płaski placek. Smażyć partiami po kilka placków jednocześnie przez około 2 – 3 minuty z każdej strony (podobnie jak smażymy zwykłe placki ziemniaczane). Odkładać na ręczniki papierowe i zaraz podawać z dodatkami. Można odgrzewać np. w piekarniku. Dobre są też na zimno.

Zapiekanka z ziemniakami, grzybami i kurczakiem

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:
• 110 g mąki pszennej
• 50 g masła, schłodzonego
• mała szczypta soli
• 1 jajko
• 1 łyżka mleka
Nadzienie:
• 500 g ziemniaków + 1 łyżka śmietanki kremowej 30% +1 łyżka masła
• 250 g świeżych borowików (lub grzybów mieszanych: pieczarki, podgrzybki)
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub dobrego oleju roślinnego
• 1/2 cebuli, pokrojonej w kosteczkę
• 200 g piersi kurczaka, pokrojonej na kawałki
• 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub jarzynowego
• 1 łyżka sosu sojowego
• 150 g sera z niebieską pleśnią

Forma żaroodporna o wymiarach około 15 x 21 cm

Przygotowanie:

  • Ciasto kruche: Do miski przesiać mąkę, dodać pokrojone w kosteczkę zimne masło, sól i 3/4 jajka (resztę pozostawić na glazurę). Wyrabiać ręką rozcierając masło z resztą składników i łącząc składniki w kulkę, dodając łyżkę mleka. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny lub na kilkanaście minut do zamrażarki.
  • Ziemniaki obrać, opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Odcedzić, włożyć z powrotem do garnka i dokładnie rozgnieść praską do ziemniaków, dodając łyżkę śmietanki i masła, doprawić solą. Ziemniaki wyłożyć na dno żaroodpornej formy i docisnąć, odstawić do wystudzenia.
  • Grzyby dokładnie oczyścić nożykiem z listków i piasku, przetrzeć wilgotną ściereczką. Pokroić na 1/2 cm plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, grzyby i kurczaka. Oprószyć lekko solą i smażyć na większym ogniu przez około 4 – 5 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż składniki delikatnie się zrumienią (jeśli ogień będzie za mały, grzyby zamiast lekko się zrumienić – puszczą sok i nie będą jędrne).
  • Wlać bulion i sos sojowy, doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i smażyć przez około 3 – 5 minuty, aż kurczak i grzyby będą miękkie i sos zredukuje się do 1 – 2 łyżek.
  • Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na warstwę ziemniaków wyłożyć nadzienie z grzybów i kurczaka, na wierzch położyć plasterki sera.
  • Zimne ciasto kruche rozwałkować podsypując blat i wałek z ciasta mąką. Ciasto składać na pół i znów rozwałkować. Czynność powtórzyć jeszcze kilka razy, co spowoduje, że po upieczeniu ciasto będzie bardziej kruche.
  • Położyć na warstwie sera, docisnąć do brzegów formy (lub do jej wewnętrznych boków). Wierzch posmarować resztą roztrzepanego jajka. Ciasto przebić nożem w 2 – 3 miejscach.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 30 minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione

Knedle ziemniaczane z kapustą

SKŁADNIKI:

  • Ciasto: 1 kg ziemniaków, 1,5 szklanki mąki, 1 jajko, sól.
  • Nadzienie: 30 dag kiszonej kapusty, 2 dag suszonych grzybów, 1/2 cebuli, 1/2 łyżki oleju, sól, pieprz,
  • masło i tarta bułka

PRZYGOTOWANIE:

Grzyby umyć, namoczyć. Kapustę ugotować z grzybami w wodzie, w której się moczyły. Po ugotowaniu odcisnąć i przepuścić przez maszynkę, dodać zrumienioną na tłuszczu cebulę, sól i pieprz. Przygotować ciasto według podanego poprzednio przepisu, podzielić na części, uformować wałki o średnicy 2,5-3,5 cm, pokroić na kawałki. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć, do środka nałożyć nadzienie, zlepić i uformować kulkę. Knedle wrzucać partiami do wrzącej, osolonej wody, zamieszać, przykryć i zagotować. Odkryć i gotować jeszcze 2-3 minuty. Następnie wyjąć łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osączyć. Podawać polane masłem i oprószone zrumienioną tartą bułką.