Zdrowe opalanie z pomocą żywności
Lato w pełni i to jeszcze nie koniec tego pięknego okresu. Ta pora roku szczególnie sprzyja opalaniu! Podczas leżenia na plaży nie wolno zapominać o kremach z filtrami oraz odpowiednim nawodnieniu organizmu. Nie tylko jednak kremy wpływają na proces opalania – ważne jest również to, co jemy.
Poniżej przedstawiam 4 produkty wspomagające „zdrowe” opalanie.
- Marchewka – głównie swoje właściwości (przyspieszające opalanie, zapobiegające występowaniu niektórych typów nowotworów oraz nadawanie skórze imitacyjnego wyglądu opalenizny) zawdzięcza wysokiej zawartości beta karotenu.
- Gorzka czekolada – dzięki zawartości antyoksydantów działa ochronnie na skórę. Zachowuje ona zdrowie oraz zyskuje piękny wygląd po opalaniu.
- Buraki – podobnie jak marchew bogate są w karotenoidy i wykazują takie same działanie. Oprócz buraków polecane będą czerwone, pomarańczowe oraz żółte owoce i warzywa.
- Ryby – bogate w kwasy omega-3. Wykazują działanie ochronne w stosunku do skóry oraz zapobiegają jej starzeniu.
Teraz wystarczy kupić niezbędne produkty, pójść na plażę i cieszyć się piękną opalenizną 😉
Autor: Dietetyk, mgr Urszula Jaczewska