Zdrowa przekąska na każdą porę dnia

Smakołyki, jedzone między standardowymi posiłkami, pomagają nie tylko kontrolować masę ciała, ale także pozbyć się zbędnej tkanki tłuszczowej. Aby jednak tak się stało, muszę być pożywne oraz zdrowe i smaczne. A co w sytuacji, gdy nie ma zbyt wiele czasu na ich przygotowywanie? ? Wtedy najlepszym rozwiązaniem będą szybkie i pełne witamin przekąski, doskonałe na każdą porę dnia.

Koktajle

Nie tylko zdrowe, ale przede wszystkim nieziemsko smaczne. Koktajle owocowo-warzywne, czyli smoothies to doskonała przekąska zarówno na cieplejsze, jak i chłodniejsze dni. Da się je przygotować za pomocą specjalnego blendera z funkcją smoothie lub blenderów koktajlowych, których dzbanek to tak naprawdę butelka, dzięki której można zabrać ulubiony napój np. do pracy czy na uczelnię. Z czego najlepiej przyrządzić koktajl? Wybór składników jest dowolny i zależy od preferencji co do owoców oraz warzyw. Na pewno warto wykorzystać banany, jabłka, truskawki, pomarańcze oraz naszpikowane zdrowymi kwasami tłuszczowymi awokado. Dobrym pomysłem będzie dodanie odrobiny wody lub mleka (w upalne dni można zamienić je np. na lody, ale jest to już mniej zdrowa wersja), a także syropu np. z agawy.

Jajko

Nikogo nie trzeba specjalnie przekonywać, że jajka są nie tylko smaczne, ale również zdrowe i ich jedzenie powinno być częścią diety. Można oczywiście przygotować je w standardowej formie (np. gotowane na twardo lub miękko), ale lepszym rozwiązaniem będzie ich nieco urozmaicone podanie. Zdrową przekąską będą z pewnością jajka faszerowane (np. pieczarkami z cebulką, samą cebulką czy szczypiorkiem) czy jajka pieczone. Te ostatnie można zapiec np. w chlebku, bułce, papryce lub wspomnianym już owocem awokado. Połączenie jajka z owocami czy warzywami będzie nie tylko sycącą przekąską, ale również bombą witamin i cennych dla organizmu składników.

Tortilla

Placek ten cieszy się coraz większą popularnością, a to za sprawą chociażby tego, że fantastycznie sprawdza się w przygotowaniu przekąsek. Tortilla najczęściej kojarzy się z kurczakiem i warzywami, ale smakuje równie dobrze z innymi dodatkami. Zamiast mięsa można dodać np. wędzonego łososia lub tuńczyka, a ciężki sos tatarski i czosnkowy zastąpić lekkim sosem z orzechów nerkowca. Z pewnością w środku powinna znaleźć się również sałata, brokuł, papryka, pieczarki, a także inne ulubione warzywa, najlepiej w różnych kolorach!