Witamy w nowym cyklu kulinarnym Smaki Mazur
Dziś rozpoczynamy cykl artykułów z serii Smaki Mazur. Autorką pierwszych niesamowitych przepisów z naszego regionu, które postaramy się wspólnie odkryć na nowo, jest Joasia Kodłubańska, białostocka blogerka kulinarna, smakoszka i pasjonatka kuchni. Najlepiej będzie jednak jak sama się przedstawi. A oto co o sobie napisała.
Nazywam się Asia, jestem miłośniczką kuchni włoskiej, prowadzę bloga kulinarnego (www.smakowac.blogspot.com). Gotuję. Ktoś może spytać, co ja tu robię? Miłośniczka kuchni włoskiej pisząca o Smakach Podlasia. A jednak. Dwa tygodnie temu miałam okazję gościć u siebie znajomą z Włoch. Jadąc do innego kraju poznaje się jego kulturę również poprzez kuchnię. Na szczęście „moja Włoszka” w programie wizyty miała zapewnione poznawanie kuchni regionalnej. Jadła kartacze w Supraślu, lepiła pierogi w Surażkowie.
Uf, odetchnęłam. Nie musiałam jej gotować. Bo cóż bym jej zaproponowała pastę, pizzę, tiramissu? To samo ma na co dzień. Od tamtej pory w mojej głowie urodziło się postanowienie: znaleźć takie potrawy kuchni regionalnej, które chciałabym przygotować swoim gościom.
Dziś Białysy, kolejne potrawy niebawem.
Białysy, przepis znajdziecie tutaj::
Kartacze, przepis znajdziesz tutaj::
Marcinek, przepis znajdziesz tutaj::
Ciasteczka ze skwarek, znajdziesz tutaj::
(aut. J.)