Witamina C – czy warto ją brać?
W organizmie pełni bardzo ważną funkcję. Vit C w odpowiedniej dawce pozwala zadbać o zdrowie i dobrą kondycję organizmu, gdyż odpowiedzialna jest między innymi za jego odporność, co przyczynia się do zmniejszenia ilości zachorowań, w tym także na poważne choroby.
Jakie właściwości ma witamina c?
- Chroni przed chorobami – spowalniając zmiany w białkach, DNA oraz lipidach, vit c przyczynia się do ochrony organizmu przed nowotworami czy też chorobami autoimmunologicznymi, zatem jest ona świetnym antyoksydantem.
- Przyczynia się do produkcji kolagenu – ludzki organizm produkuje kolagen samoczynnie, z wiekiem jednak ilość jego wytwarzania staje się coraz mniejsza. Witamina C bierze udział w jego produkcji, przez co skóra zachowuje odpowiedni koloryt, jest bardziej odporna na zmarszczki, a bóle stawów nie dolegają.
- Wzmacnia odporność – odpowiednia odporność jest bardzo ważna dla organizmu, szczególnie teraz, gdy trwa jesień, a zima już coraz bliżej, kiedy to zachorowalność jest większa i nie trudno o przeziębienie, infekcję czy grypę.
- Pozwala lepiej przyswajać żelazo – żelazo to bardzo ważny składnik organizmu, przyjmowanie witaminy c może okazać się szczególnie efektywne dla osób z niedokrwistością, które przy tym mają problem z przyswajaniem żelaza.
- Pomaga eliminować infekcje – dzięki witaminie c pobudza się sprawność komórek odpornościowych, przez co infekcje trwają krócej.
Gdzie zawarta jest Vit C?
Poza tym, że najłatwiej witaminę C w czystej postaci można nabyć niemal wszędzie, w aptekach, drogeriach lub marketach, to można odnaleźć ją także w niektórych produktach. Choć wydawać mogłoby się, że cytryna jest głównym jej źródłem, to znacznie większą ilość witaminy c zawierają owoce dzikiej róży, a ilość ta wynosi aż 400-4000 mg na 100 g, przy czym cytryna zawiera jej tylko 50-80 mg. Dość sporą dawkę witaminy C można dostarczyć swojemu organizmowi także poprzez natkę pietruszki, czarne porzeczki czy też grejpfrut. Warto jednak wiedzieć, że witamina c jest wrażliwa na ciepło i promieniowanie, dlatego owoce i warzywa najlepiej przechowywać z dala od okna (na przykład w lodówce lub zamrażarce) i spożywać je na surowo.
Czy włączyć witaminę c do organizmu?
Zapobiegawczo nie zaleca się spożywania syntetycznej witaminy c, ponieważ w optymalnych warunkach nie ma ona aż tak silnego działania. Jeśli jednak komuś towarzyszy wzmożony wysiłek fizyczny czy też przeziębienie to jej działanie jest już istotne. Zanim jednak sięgnie się po witaminę c w tabletkach, warto przeanalizować, jakie owoce i warzywa zawierają jej najwięcej i włączyć je do swojej diety, gdyż jest to stosunkowo zdrowsze.