Wiosenny detoks
Z cyklu EKSPERT RADZI – dietetyk Urszula Jaczewska o tym, jak wiosną oczyścić organizm.
Zima dobiega powoli do końca. Wiosna zaś zbliża się wielkimi krokami Jest to trudny czas dla organizmu. Czujemy tzw. przesilenie wiosenne. Co to oznacza? Brakuje nam słońca i witamin, które dostarczane są nam w innych porach roku w postaci świeżych warzyw i owoców. Wymieniony okres wywołuje w nas ciągłe uczucie zmęczenia, złe samopoczucie, ból głowy. Przyczyna tego stanu? Może to być nagromadzenie toksyn w naszym organizmie w wyniku spożywania większej ilości przetworzonej żywności w okresie zimowym. Zimowy jadłospis głownie opierał się na tym, aby dostarczyć duże ilości energii i ogrzać nasz organizm. Wiosna jest zatem idealnym momentem na przywrócenie sprawności naszemu ciału!
Jakie są zalety „oczyszczenia” organizmu ? To bardzo proste:
- Poprawa metabolizmu
- Zmniejszenie uczucia wzdęć, ciężkości, pełności w żołądku
- Poprawa wyglądu skóry
- Zmniejszenie uczucia osłabienia, zmęczenia, a więc poprawa samopoczucia
A dlaczego teraz jest najlepszy moment na zmiany? Pojawiające się słońce dodaje energii i motywuje do działania. Promienie słoneczne nie tylko poprawiają nam samopoczucie, ale wpływają także na zwiększone wydzielanie witaminy D.
Co więc jeść, żeby na nowo „odżyć”?
- Świeże warzywa i owoce – teraz pojawiają się młode warzywa takie jak buraki, marchew, kapusta, pomidory. To prawdziwy raj dla organizmu ze względu na dużą zawartość witamin, które w skuteczny sposób odbudują nas organizm. Warto z nich przygotowywać lekkie sałatki, aromatyczne zupy.
- Jogurty i kefiry naturalne – zawierają żywe kultury bakterii, które pozytywnie wpływają na układ pokarmowy. Regenerują naturalną florę bakteryjną w jelitach oraz wzmacniają naszą odporność.
- Błonnik pokarmowy – znajduje się m.in. w wyżej wymienionych warzywach, skórkach owoców, produktach zbożowych z pełnego ziarna (pieczywo razowe, żytnie, orkiszowe, na bazie amarantusa). Wspomaga pracę układu pokarmowego, usuwa toksyny z organizmu i usprawnia pracę jelit.
- Ryby (tłuste, morskie) oraz chude mięso – są źródłem pełnowartościowego białka (w przypadku ryb również wysoka zawartość kwasów wielonienasyconych omega 3)
Po serwowanych zimą wysokokalorycznych posiłkach dieta lekkostrawna będzie dla organizmu prawdziwym rajem. Dzięki temu przygotujemy swoje ciało do lata, poprawimy kondycję oraz usprawnimy metabolizm. Nie ma na co czekać, więc od dziś zabieramy się za zmiany.
Autor – dietetyk, Urszula Jaczewska