Warsztat pieczenia chleba i ciast na zakwasie – wygraj wejściówkę

14.11. Warsztat pieczenia chleba i ciast na zakwasie to połączenie teorii z praktyką i degustacją. Czas trwania – 3 godziny. 

Kromka chleba z masłem … nic więcej nie trzeba, zwłaszcza jeśli chleb upieczemy na zakwasie, a masło ubijemy w maselnicy.
W programie warsztatów – od ziarenka do bochenka … czyli słów kilka o:
• ZBOŻACH – z których możemy pozyskać mąkę, o ich właściwościach,
• MĄCE – o TYPach mąki – od białej do razowej oraz mąkach bezglutenowych,
• Psychologia ZAKWASU – genialne dzieło przypadku! – o jego właściwościach, wymaganiach, zależnościach…
• najprostszy przepis na chleb mąka + woda + zakwas + sól = chleb, oraz kilka innych wariantów,
a potem:
• o dodatkach do chleba – do wyboru do koloru,
• w czym upiec chleb ? – przegląd foremek od blaszanych, glinianych, żeliwnych po szklane,
• przechowywanie chleba,
oraz dodatkowo
• o słodkich wypiekach na zakwasie czyli sztuka wypiekania ciast bez drożdży, proszku czy sody.
Co się będzie działo na warsztatach:
W czasie warsztatów nauczymy się wyrabiać ciasto na chleb, dlatego trzeba ze sobą przynieść miskę (np. plastikową) i foremkę na chleb oraz kuchenny fartuszek. Wyrobione i przełożone do foremki ciasto chlebowe będzie można upiec już w domu po powrocie z warsztatów. Każdy uczestnik warsztatów otrzyma swoją porcję żytniego zakwasu na pierwszy domowy wypiek. Zrobimy również masło ubijając śmietanę w drewnianej maselnicy.

Skrypt: zawiera ogólną instrukcję pieczenia chleba w dwóch wariantach godzinowych dostosowanych do rytmu dnia osób pracujących, obrazkową instrukcję pieczenia chleba oraz przepisy na chleby w różnych wariantach, przepis na ciasto na zakwasie

Termin :

14 LISTOPADA | sobota, godz. 11.00

Koszt:

36 zł / Warsztaty są dofinansowane przez Miasto Ełk w ramach projekty Marchewka: Rewolucja – MAZURSKA AKADEMIA ZDROWEGO ODŻYWIANIA I STYLU ŻYCIA

Informacje dodatkowe:
Warsztaty prowadzi Małgorzata Meller

ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA !!!
Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub miejsca warsztatów.

Produkty z jakich gotujemy: NA WSZYSTKICH WARSZTATACH KORZYSTAMY Z PRODUKTÓW NATURALNYCH, EKOLOGICZNYCH, SEZONOWYCH I REGIONALNYCH !

WSKAZÓWKI TEORETYCZNE SĄ DO ZASTOSOWANIA NIEMALŻE W KAŻDEJ Z DIET (np. zarówno mięsnej jak i bez mięsnej). Dania przygotowywane w czasie warsztatów są również dostosowane dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

WAŻNA INFORMACJA – warsztaty realizowane w ramach projektu Marchewka: Rewolucja to propozycja dla osób, które zgadzają się z teorią, że jedzenie, które spożywamy na co dzień ma wpływ na nasze zdrowie. Potrawy przygotowywane w czasie warsztatów są proste i łatwe w przygotowaniu, ponieważ przede wszystkim mają służyć naszemu zdrowiu. Również do ich przygotowania wykorzystujemy podstawowe sprzęty kuchenne. Te warsztaty popularyzują naturalne i zdrowe odżywianie w stylu STAREJ KUCHNI, takiej jak u naszych Babć i Prababć – które, przygotowywały potrawy z lokalnych i sezonowych składników, zależnie od zachodzących zmian w przyrodzie, szukając w ten sposób dynamicznej równowagi pozwalającej zachować zdrowie.
Nie są to wiec warsztaty stricte kulinarne, gastronomiczne ani nauki gotowania od podstaw.

Koszt warsztatów: *Jeżeli bardzo chcesz wziąć udział w warsztatach, ale koszt jest dla Ciebie zbyt duży, napisz, zobaczymy co da się zrobić …

Informacje i zgłoszenia: Małgorzata Meller | tel. 506 023 906 | mmeller@tlen.pl www.facebook.com/marchewkowarewolucja
www.marchewka-rewolucja.pl
Organizatorem warsztatów jest Stowarzyszenie Społeczno-Artystyczne KULTYWATOR

Miejsce warsztatów: Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku , ul. Parkowa 12,

KONKURS:

Mamy dla naszych Czytelniczek wejściówkę na warsztaty. Może ona trafić do osoby, która polubi KobiecyElk na FB i odpowie na pytanie: Wymień co najmniej dwa rodzaje mąki, z której można wypiekać chleb i wyśle odpowiedź na maila: redakcja@kobiecyelk.pl. Jedna osoba – jeden mail. Prosimy podpisywać maile. Wejściówka trafi do osoby, której maile dotrze jako piąty.

KONKURS ROZSTRZYGNIĘTY:

Z warsztatów za darmo skorzysta Marzena I. Gratulujemy. Wszystkim dziękujemy za udział.