Warsztat: pasty i smarowidła kanapkowe

24.10. W Ełku odbędą się warsztaty „PASTY I SMAROWIDŁA KANAPKOWE” – teoria + praktyka. Czas trwania: 3 godziny . O chlebie mówi się, że jest najstarszym fast food’em świata. W kuchni naszej prababci był przegryzką do dania głównego, np. zupy a dziś w formie kanapki jest podstawą niektórych dań i posiłków. Kanapka jest najczęstszą propozycją na śniadanie i kolację; oraz na wynos na drugie śniadanie, jako przekąska w podróży, możemy ją też znaleźć w piknikowym koszyku.

A najprostszy przepis na kanapkę to chleb + masło + wędlina lub ser. Czasami dodajemy jakieś warzywo jak sałatę, pomidor czy ogórek. Czy można pokusić się o coś więcej?
I stworzyć dodatek niebanalny, zdrowy i smaczny?
Ciekawskich i głodnych nowych smaków zapraszam na warsztaty.

Warsztat składa się z części teoretycznej, gdzie:
• opowiemy o podstawie zdrowej kanapki, czyli chlebie – na co zwrócić uwagę kupując pieczywo
• zrobimy przegląd produktów, które mogą posłużyć, jako składnik pasty czy smarowidła
a w części praktycznej:
• oraz 5 różnych past / smarowideł
• zrobimy masło w drewnianej dzieży

Każdy uczestnik warsztatów otrzyma SKRYPT (w formie elektronicznej), który zawiera:
• informacje teoretyczne
• oraz przepisy na przygotowywane w czasie warsztatów potrawy
• oraz linki do ciekawych blogów i stron z przepisami na pasty i smarowidła

Jak przygotować się do warsztatów:
• proszę zabrać ze sobą blender ( jeśli nie masz to napisz nam o tym wcześniej)
• miskę około 3 litrową
• pojemnik z przykrywką do przechowywania żywności (część past będzie można zabrać ze sobą do domu).

Termin : 24 października | sobota, godz. 14.00
Koszt: 36 zł / Warsztaty są dofinansowane przez Miasto Ełk w ramach projekty Marchewka: Rewolucja – MAZURSKA AKADEMIA ZDROWEGO ODŻYWIANIA I STYLU ŻYCIA

Informacje dodatkowe:
Warsztaty prowadzi Małgorzata Meller

ILOŚĆ MIEJSC OGRANICZONA !!!
Organizator zastrzega sobie możliwość zmiany terminu lub miejsca warsztatów.

Produkty z jakich gotujemy: NA WSZYSTKICH WARSZTATACH KORZYSTAMY Z PRODUKTÓW NATURALNYCH, EKOLOGICZNYCH, SEZONOWYCH I REGIONALNYCH !

WSKAZÓWKI TEORETYCZNE SĄ DO ZASTOSOWANIA NIEMALŻE W KAŻDEJ Z DIET (np. zarówno mięsnej jak i bez mięsnej). Dania przygotowywane w czasie warsztatów są również dostosowane dla osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

WAŻNA INFORMACJA – warsztaty realizowane w ramach projektu Marchewka: Rewolucja to propozycja dla osób, które zgadzają się z teorią, że jedzenie, które spożywamy na co dzień ma wpływ na nasze zdrowie. Potrawy przygotowywane w czasie warsztatów są proste i łatwe w przygotowaniu, ponieważ przede wszystkim mają służyć naszemu zdrowiu. Również do ich przygotowania wykorzystujemy podstawowe sprzęty kuchenne. Te warsztaty popularyzują naturalne i zdrowe odżywianie w stylu STAREJ KUCHNI, takiej jak u naszych Babć i Prababć – które, przygotowywały potrawy z lokalnych i sezonowych składników, zależnie od zachodzących zmian w przyrodzie, szukając w ten sposób dynamicznej równowagi pozwalającej zachować zdrowie.
Nie są to wiec warsztaty stricte kulinarne, gastronomiczne ani nauki gotowania od podstaw.

Koszt warsztatów:

*Jeżeli bardzo chcesz wziąć udział w warsztatach, ale koszt jest dla Ciebie zbyt duży, napisz, zobaczymy co da się zrobić …

Informacje i zgłoszenia: Małgorzata Meller | tel. 506 023 906 | mmeller@tlen.pl www.facebook.com/marchewkowarewolucja
www.marchewka-rewolucja.pl
Organizatorem warsztatów jest Stowarzyszenie Społeczno-Artystyczne KULTYWATOR

Miejsce warsztatów: Centrum Edukacji Ekologicznej w Ełku , ul. Parkowa 12,