Tort tiramisu – przepis ełczanki

Nasza Czytelniczka podzieliła się przepisem na tiramisu. Jak zapewnia, jest to bardzo proste w wykonaniu, a przede wszystkim smaczne ciasto. Robiła je po raz pierwszy i się udało. A jak się prezentuje… Spróbujcie.

Składniki:

Składniki na biszkopt:

6 jajek

niecała 1 szklanka mąki pszennej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ szklanki cukru

Krem tiramisu:

  • 500 g serka mascarpone (2op.)
  • 3 jajka
  • 400 g śmietanki 30%
  • 160 g cukru pudru

Nasączenie:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml likieru kawowego

Ponadto:

  • 4 łyżki kakao lub tarta gorzka czekolada
  • około 25 podłużnych biszkoptów

 

Wykonanie:

Biszkopt:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na puszystą pianę, dodać cukier i miksować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać żółtka i mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki.

Dno tortownicy o średni 26 wyłożyć papierem do pieczenia (a boków niczym nie smarować ani niczym nie wykładać) i przelać do niej gotowe ciasto.

Piec w 170oC przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta). Wyjąć z piekarnika i z wysokości naszych kolan spuścić formę z ciastem na podłogę lub desę. Odłożyć do całkowitego ostygnięcia

Następnie obkroić boki i wyjąć biszkopt

Krem tiramisu:

  1. W salaterce ubić śmietankę.
  2. Żółtka utrzeć z 6o g cukru pudru na kremową masę.
  3. Do serka mascarpone dodać pozostały cukier puder i wymieszać.
  4. Ubić pianę z białek.
  5. Do masy z serkiem mascarpone stopniowo dodawać ubitą wcześniej śmietankę i mieszać drewnianą łyżką. Na koniec dodać pianę z białek i bardzo delikatnie wymieszać.

Nasączenie:

  1. Zaparzyć kawę w 2 szklankach wrzącej wody. Dodać cukier, wymieszać.

Pierwszy biszkopt położyć na podstawce, nasączyć go 1/3 kawy i 1/3 likieru, równomiernie rozsmarować 1/3 kremu. Przykryć drugim biszkoptem, nasączyć go i przełożyć kremem. Ułożyć ostatni biszkopt, nasączyć i udekorować pozostałym kremem. Używając łopatki, rozprowadzić bardzo cienką warstwę kremu po bokach ciasta. Wierzch obficie posypać kakao lub gorzką czekoladą. Podłużne biszkopty przyciąć do odpowiedniej wysokości. Przykleić je po bokach tortu.

Smacznego!