Rozgrzewające drinki kawowe

Chłodne zimowe wieczory dają się coraz bardziej we znaki? Sposobów na rozgrzanie organizmu i poprawę samopoczucia, warto szukać w…kuchni! Doskonałą i smaczną alternatywą dla gorącej czekolady czy naturalnych naparów herbacianych będą aromatyczne kompozycje kawy i alkoholu.

Jak prognozują synoptycy, zima może w tym roku potrwać nawet do kwietnia. Przedłużające się okresy niskich temperatur i opadów mogą negatywnie oddziaływać nie tylko na nasze samopoczucie, ale i zdrowie. W obliczu utrzymujących się niekorzystnych warunków atmosferycznych, warto więc poszukać sposobów na rozgrzanie organizmu. W tym celu wykorzystać możemy sprawdzone połączenie pobudzającej kawy i aromatycznych alkoholi. Podpowiadamy, jak sprawić, by komponowane samodzielnie napoje wyróżniały się doskonałym smakiem.

Aromatyczna kompozycja smaków

Kluczowe znaczenie dla zbalansowanego smaku drinków na bazie kawy ma właściwy dobór mieszanki do wykorzystywanego trunku. – O bukiecie smakowym kompozycji decyduje zarówno przeważający rodzaj ziaren, jak i sposób ich palenia. Mieszanki o większej zawartości Arabiki wyróżnia szlachetny aromat, Robusta jest natomiast nieco ostrzejsza w smaku – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Sposób palenia decyduje natomiast o intensywności nut smakowych. Jasno palone mieszanki wyróżnia lekki aromat. Klasyczne, średnio palonekompozycje cechuje wyraźna cielistość, natomiast mocno palone – intensywny, czekoladowy smak – dodaje ekspert. Wybierając alkohole słodsze, np. likiery, warto łączyć je ze średnio palonymi mieszankami o przewadze szlachetnej Arabiki. Trunki wytrawne dobrze zharmonizują się z wyrazistą i ostrzejszą w smaku Robustą.

Espresso Martini

Do wypełnionego lodem shakera wlej 20 ml wódki, 20 ml likieru kawowego i espresso Segafredo. Potrzęś i wlej przez sitko do kieliszka martini.

Irlandzka klasyka

Najpopularniejszą kompozycją, bazującą na zbalansowanym połączeniu kawy i alkoholu jest IrishCoffee. Do jej przyrządzenia przyda się dzbanek, w którym dokładnie wymieszamy wszystkie składniki. Przygotowanie rozpoczynamy od zaparzenia dwóch aromatycznych espresso. Wlewamy je do naczynia i dodajemy odrobinę gorącej wody oraz podgrzaną irlandzką whisky. Następnie wsypujemy odrobinę cukru trzcinowego. W shakerze do przyrządzania drinków ubijamy śmietankę na gładką, jednolitą masę. Aromatyczny napój wlewamy do wysokiej szklanki z uszkiem i wykańczamy go spienioną śmietanką. By warstwy nie wymieszały się podczas łączenia, warto wspomóc się łyżeczką. Odwracamy ją i wkładamy do szklanki tak, by jej czubek dotykał kawy. Po jej powierzchni cienkim strumieniem wlewamy śmietankę, która delikatnie „rozłoży” się na wierzchu napoju.

Specjał z włoskich stoków

Popularnym drinkiem, szczególnie wśród wielbicieli zimowych aktywności, jest włoskie Calimero, wyróżniające się rozgrzewającym i pobudzającym działaniem. –Taprosta w przygotowaniu propozycja ma ciekawy smak i interesujący, wielowarstwowy wygląd. Doskonale sprawdzi się więc jako uzupełnienie tradycyjnego menu drinków – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. –Oryginalna receptura bazuje na popularnym drinku Bombardino, w przygotowaniu którego wykorzystuje się ajerkoniak i rum – dodaje ekspert. Przyrządzenie Calimero rozpoczynamy od podgrzania alkoholu i wlania do go eleganckiej szklanki. Następnie cienkim strumieniem wlewamy espresso. Całość wykańczamy bitą śmietaną i przyprószamy kakao lub startą czekoladą.

Espresso ze wzmocnieniem

Eleganckim drinkiem, który zachwyci wielbicieli wytrawnych smaków, będzie Espresso Martini. Do jego przyrządzenia wykorzystuje się 20 ml wódki, 20 ml likieru kawowego oraz klasyczne włoskie espresso. Wszystkie składniki wlewamy do wypełnionego lodem shakera i intensywnie potrząsamy. Gdy zostaną one schłodzone i dokładnie wymieszane, napój przelewamy przez sitko do kieliszka martini. Wierzch ozdabiamy trzema ziarenkami kawy.

Alternatywa dla alkoholu

Osobom, które chcą cieszyć się doskonałym smakiem kawy bez alkoholu, polecane jest natomiast Shakerato, czyli orzeźwiający drink bez procentowych dodatków. Podobnie jak Espresso Martini, propozycja ta jest serwowana w eleganckich kieliszkach. Do jej przyrządzenia posłuży shaker wypełniony kostkami lodu, do którego wlewamy świeżo zaparzone espresso oraz odrobinę ulubionego syropu smakowego. Całość potrząsamy aż do uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Zmrożone Shakerato przelewamy przez sitko do kieliszka. Jego brzeg możemy przyozdobić skórką pomarańczy.

Shakerato

Zaparz espresso Segafredo i wlej je do shakera wypełnionego kostkami lodu. Dodaj odrobinę syropu smakowego. Całość potrząsaj energicznie aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelej do eleganckiego kieliszka.