Pierogi z mazurskich jagód wg Zofii Nasierowskiej i przepisy ełczanek

Zaczął się sezon na jagody, w mazurskich lasach jest ich mnóstwo.  Można wybrać się po te letnie owoce samemu. Nie każdy ma jednak czas, nie każdy lubi, więc jest proste rozwiązanie. Można je kupić od osób stojących na ełckich ulicach. Litr jagód kosztuje 15 zł. Przy okazji wesprzemy zaradne osoby 🙂 Co można zrobić z jagód?

Najprostsza sprawa – pierogi. I tu zdradzamy tajemnicę. Aby farsz nie „puszczał” soków wystarczy dodać do jagód bułkę tartą – ok. 1 łyżki na kilogram owoców. Bułka wciągnie sok. To sposób pani Zofii Nasierowskiej, która była rewelacyjną kucharką. Aromaty jej dań roztaczały się w pensjonacie pod Ełkiem. I chociaż pani Zofia już odeszła – jej przepisy wciąż funkcjonują.

Inny sposób na dobry farsz do pierogów podaje Kasia, 40-letnia mieszkanka Ełku – wystarczy jagody na godzinę wstawić do zamrażarki.

Kolejny przepis, na ciasto z jagodami, tym razem Małgorzaty spod Ełku:

Ciasto z jagodami

3 jajka

2,5 szklanki mąki

1 szklanka maślanki lub kefiru

½ szklanki cukru

½ szklanki oleju

2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia

Wszystko zmiksować, wylać na blaszkę, na wierzch wyłożyć jagody przemieszane z mąką – 1 łyżka mąki pszennej  (aby nie opadły).  Na wierzch dodać kruszonkę: 80 gramów margaryny, ½ szklanki maki, 1.2 szklanki cukru, wymieszać i rozkruszyć na ciasto. Piec ok. 45-50 minut.

Smacznego!

Możecie podzielić się z nami swoimi przepisami – zamieścimy je, a ełczanki będą mogły wykorzystać Wasze sprawdzone pomysły w swoich kuchniach.