Konkurs o Chochlę Prezydenta
12.06. Tradycyjnie, bo już po raz 11. zapraszamy wszystkie restauracje i mieszkańców na najsmaczniejsze wydarzenie lata – Konkurs o Chochlę Prezydenta Miasta Ełku. Tegoroczne zadanie restauratorów polega na dostarczeniu na Konkurs, potrawy z wykorzystaniem produktów rynku lokalnego, w ramach rywalizacji „Kuchnia Mazurska”.
Danie zgodne z ideą kuchni slow food. W Konkursie mogą brać udział właściciele gospodarstw agroturystycznych, osoby reprezentujące hotele i pensjonaty oraz lokale gastronomiczne z terenu powiatów ełckiego, giżyckiego, grajewskiego, piskiego, gołdapskiego, augustowskiego, oleckiego, łomżyńskiego.
karta zgłoszenia.pdf | regulamin.pdf
W konkursie kulinarnym, oprócz restauratorów, mogą wziąć udział również ełczanie, pasjonaci gotowania. Hasło przewodnie – RABARBAR. Zadanie konkursowe polega na dostarczeniu na konkurs wypieku domowej produkcji spełniającego formę deseru (np. ciastko, ciasto), do produkcji którego został użyty rabarbar. Wcześniej, bo do 7 czerwca należy zgłosić chęć udziału wypełniając kartę zgłoszenia dostępną pod linkiem lub osobiście w siedzibie ECK.
Program:
- Małgorzata Meller – opowieści o zbożach i pieczeniu chleba
- koncert grupy ze Szkoły Artystycznej
- konkurs dla restauracji na najlepsze danie “Kuchnia Mazurska”
- konkurs dla mieszkańców na najlepsze ciasto “Rabarbarowa Fantazja”
- 2 ogromne patelnie z leczo
- stoiska ze zdrową żywnością, nauka suszenia ziół, prezentacja różnych gatunków zbóż, instrukcja pieczenia chleba, warsztat ubijania masła