Kawa parzona czy rozpuszczalna? Która jest zdrowsza?
Kawa to napój, który sprawia przyjemność – zatrzymuje, sprzyja umacnianiu relacji, a co najważniejsze, pobudza kubki smakowe. Trudno jest przetrwać dzień bez tego aromatycznego napoju. Jednak czy osoby, które piją jej dużo, nie narażają swojego zdrowia? Jaką kawę pić, by nie szkodziła?
Spór o to, jaki rodzaj kawy jest lepszy, trwa. To szczególny napój, który powstaje z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych ekstrakcji ziaren kawowca. Są dwa gatunki kawy spożywczej – Robusta i Arabica. Możesz wybrać 3 rodzaje i sposoby przyrządzania kawy:
- mieloną i tradycyjnie zaparzaną,
- mieloną i zaparzaną ciśnieniowo w ekspresie,
- rozpuszczalną, zalewaną wrzątkiem.
Który napój jest najlepszy? Najpierw zwróć uwagę na to, po jaką markę kawy sięgasz, bo to ma ogromne znaczenie. Wybieraj certyfikowane produkty i sprawdzone, jak kawa Cellini, która jest synonimem niezwykłej jakości – w czasie powstawania jest kilkakrotnie badana laboratoryjnie.
Kawa mielona czy rozpuszczalna? Która ma więcej prozdrowotnych korzyści?
Współczesne badania jasno pokazują, że picie kawy jest zdrowe, ale pod warunkiem, że nie robisz tego częściej niż 4 razy dziennie. Najlepsze efekty uzyskują osoby, które wybierają zmielone ziarna, choć różnica pomiędzy najsłabszym napojem parzonym tradycyjnie a rozpuszczalnym nie jest wielka. W obu przypadkach osoby pijące dwie różne kawy wykazują mniejsze ryzyko zachorowania na stłuszczenie wątroby niż osoby niespożywające kawy.
Jeżeli chodzi o stan żołądka, to zaparzana tradycyjnie kawa z fusami może bardziej podrażniać jego ścianki, dlatego na tym polu wygrywa kawa rozpuszczalna. Jednak wersja instant może zawierać związki chemiczne, które poprawiają smak i aromat naparu. Spośród różnych rodzajów warto wybrać taką, która jest liofilizowana, tzn. pozyskiwana z zamrożonego naparu kawy. Lepiej zakupić „kryształki” niż postać drobnego proszku, ponieważ drobniejszy wariant jest otrzymywany w wyniku suszenia rozpryskowego, które obniża jakość kawy.
Picie kawy, a najnowsze badania
Ogólnie rzecz biorąc, nie można postawić tezy, która z kaw jest lepsza. Przy jej wyborze jednak warto zwrócić uwagę na jakość. Jedno jest pewne, bez względu na to, czy wybierasz kawę mieloną z pełnych ziaren, czy rozpuszczalną, to chronisz wątrobę przed wieloma przewlekłymi chorobami, stłuszczeniem oraz nowotworem. Brytyjscy naukowcy z Southampton University przez 10 lat badali osoby pijące kawę (pół miliona ludzi), a swoje wnioski zaprezentowali na łamach „BMC Public Health”. Wskazują, że picie kawy ma korzystny wpływ na organizm. Nieco lepiej na zdrowie działa kawa z fusami niż rozpuszczalna, ale różnice wbrew pozorom są niewielkie.
W badaniach uwzględniono 4 rodzaje kawy:
- kofeinową,
- bezkofeinową,
- mieloną,
- rozpuszczalną.
Po skończonym doświadczeniu wysnuto wniosek, że nie ma większego znaczenia, który rodzaj kawy wybierzesz, ponieważ wszyscy przebadani miłośnicy tego napoju wykazali większą odporność na ryzyko chorób wątroby, niż osoby jej niepijące – było o 21% niższe.
Ryzyko stłuszczenia wątroby obniżyło się o 19%, a ryzyko raka wątrobowo-komórkowego o 20%. Ryzyko śmierci z powodu chorób wątroby u pijących kawę było aż o 49% niższe!
Jeżeli jesteś fanem tego napoju, racz się takim podaniem, jakie lubisz. Wybieraj jednak jakościowe produkty, które dają gwarancję lepszego zdrowia.