Kasza i owoce – letnie orzeźwienie! Przepisy na smaczne dania!
W okresie letnim warto korzystać z darów natury jakimi są sezonowe, polskie owoce. Można podać je w ciekawy i zaskakujący sposób, a przy okazji zadbać, by desery okazały się jeszcze zdrowsze. Dobrym pomysłem będzie przyrządzenie owocowych przekąsek z dodatkiem kaszy. Okazuje się, że nie tylko manna może być wykorzystywana do słodkich deserów – kukurydziana, jęczmienna czy owsiana również świetnie smakują w tym orzeźwiającym połączeniu.
Gdy upały dają się we znaki, warto zadbać o prawidłową i zrównoważoną dietę, umiejętnie łącząc posiłki, zwracając uwagę na ich kaloryczność oraz przyswajalność. Letnie desery najlepiej przygotować na bazie sezonowych owoców, dzięki czemu będą one pyszne, kolorowe i zdrowe. Orzeźwienie przyniosą soczyste owoce, takie jak arbuz, truskawki, maliny, jabłka czy brzoskwinie. Łącząc je z różnymi rodzajami kaszy, wzbogacamy dietę o cenne składniki odżywcze i minerały, m.in.: błonnik, cynk, żelazo, miedź, witaminy z grupy B, wapno czy kwas foliowy.
Andrzej Polan, ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, poleca w szczególności chłodnik na słodko – arbuzowo-malinowy, podawany z kluseczkami z kaszy kukurydzianej:
– Kasze są często wykorzystywane do zagęszczania zup – najbardziej popularna forma to krupnik. Jednak mało kto dziś przyrządza owocową zupę z lanymi kluskami. Przypomina mi to smak dzieciństwa, tylko tu zamiast mleka mamy pyszny arbuzowo-malinowy mus, który świetnie chłodzi, a za sprawą kaszy – również syci. Ze względu na swoją intensywną barwę oraz delikatny smak z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym – podsumowuje.
Ciekawą propozycję może stanowić także mus z kaszy manny z białą czekoladą i truskawkami. Owoce skąpane w syropie z kwiatów czarnego bzu, podane ze świeżą miętą i cytryną nadadzą charakteru i oryginalnego smaku deserowi.
– Kasza manna to bardzo wdzięczny produkt, często kojarzony wyłącznie z kaszkami dla maluchów. A można wyczarować z niej cuda! W połączeniu z czekoladą i truskawkami, zachwyci niejedno podniebienie. Gdy skończy się sezon na truskawki, polecam wypróbować mannę w tej odsłonie z jagodami, brzoskwiniami czy malinami – radzi Andrzej Polan.
Na stronie www.lubiekasze.pl można znaleźć wiele inspiracji do gotowania. Oprócz lekkich potraw z owocami, coś dla siebie znajdą także amatorzy sałatek, faszerowanych warzyw, zup czy ciast.
Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.
Przepisy przygotowane w ramach kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”
- Mus z kaszy manny z białą czekoladą i truskawkami – przepis Andrzeja Polana
Składniki:
- 500 ml mleka
- ok. 200 g kaszy manny
- 6 tabliczek białej czekolady
- 500 ml śmietany 36%
- 1 kg truskawek
- świeża mięta
- 1 cytryna
- syrop z kwiatów czarnego bzu
Wykonanie:
Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do kaszy. Dokładnie mieszamy i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, i dodajemy partiami do już powstałej masy z kaszy i czekolady. Mieszamy i studzimy.
Truskawki łączymy z posiekaną miętą, skórką z cytryny i syropem z kwiatów czarnego bzu.
- Zimna zupa z arbuza i malin z kluseczkami z kaszy kukurydzianej – przepis Andrzeja Polana
Składniki:
- 1.5 kg arbuza
- 200g malin
- cytryna
- cukier do smaku
- 1 szk. kaszy kukurydzianej
- 1 łyżka masła
- 200g półtłustego twarogu mielonego
- 1 łyżka cukru
- 2 jajka
- mleko skondensowane słodzone
Przygotowanie:
Gotujemy wodę z cukrem i dodajemy masło. Do wody wrzucamy kaszę i gotujemy ją tak długo, aż zgęstnieje. Studzimy i mieszamy z twarogiem i jajkami. Z masy formujemy nieduże kluseczki i wrzucamy je na wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch, odcedzamy je .
Arbuza miksujemy z połową malin. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Do zupy dodajemy pozostałe maliny, możemy dodatkowo drobno wkroić arbuza. Całość schładzamy w lodówce.
Kluseczki przed podaniem przesmażamy na maśle, skrapiamy mlekiem skondensowanym, a owocową, zimną zupę podajemy w kubku.
Smacznego!
- Naleśniki z farszem z twarożku, kaszy owsianej, brzoskwini i żurawiny – przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej, autorki bloga www.smakuje.blox.pl
naleśniki:
- 2 jajka
- 2 szkl mąki
- 1 szkl wody
- 1 szkl mleka
- szczypta soli i cukru
- olej
farsz:
- 200g twarożku śmietankowego
- 4 łyżki ugotowanej kaszy owsianej łamanej
- 3 brzoskwinie
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- łyżeczka miodu
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jaja, dodajemy cukier, sól, wlewamy wodę i mleko. Wszystko miksujemy aż ciasto będzie gładkie, jednolite o konsystencji śmietany.
Ciasto odstawiam na pół godziny.
Rozgrzewamy patelnię, którą spryskujemy odrobiną oleju. Wlewamy chochlę ciasta i rozprowadzamy po całej patelni.
Smażymy na rumiano z obu stron.
Usmażone naleśniki układamy na talerzu jeden na drugim by zachowały miękkość i elastyczność.
Twarożek śmietankowy mieszamy z kaszą owsianą, pokrojonymi w kosteczkę brzoskwiniami i posiekaną suszoną żurawiną. Doprawiamy do smaku miodem.
Tak powstałym farszem nadziewamy naleśniki i zwijamy.
- Sałatka z kaszą jęczmienną i owocami – przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej, autorki bloga www.smakuje.blox.pl
- 0,25 kg kaszy jęczmiennej wiejskiej
- 1 serek wiejski
- 0,25 kg truskawek
- 1 gruszka lub jabłko
- 5 brzoskwiń
- 25 g rodzynek
- 25 g suszonej żurawiny
- 50 g suszonej moreli
- 50 g suszonej śliwki
- 25 g ziarna słonecznika
- 1 łyżka miodu
- kilka listków świeżej melisy lub mięty
Wykonanie:
Kaszę jęczmienną gotujemy w proporcji 1 część kaszy i 2 części wody ze szczyptą soli i cukru. Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie mieszamy widelcem, by ziarna kaszy rozdzieliły się
i przekładamy do salaterki.
Truskawki, gruszkę i brzoskwinie kroimy w kostkę i dodajemy do kaszy.
Do kaszy dodajemy również serek wiejski (razem ze śmietanką), posiekane suszone owoce, miód
i listki ziół.
Mieszamy wszystko i podajemy.
- Szaszłyki z arbuza i kaszy manny – przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej, autorki bloga www.smakuje.blox.pl
- arbuz
- czarne porzeczki
- ok. 3 łyżki kaszy manny
- 1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego (np. owsiane, jaglane)
- cukier lub miód do smaku
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 2 łyżeczki ziaren słonecznika
Wykonanie:
Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, słodzimy do smaku. Siemię lniane i ziarno słonecznika mielimy w młynku do kawy i wrzucamy do mleka. Do gotującego się mleka wsypujemy cienką strużką kaszkę, cały czas mieszając dynamicznie. Gotujemy jeszcze minutę – kasza powinna być gęsta.
Gorącą kaszę wylewamy do prostokątnego naczynia i zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy w kostkę.
Arbuza kroimy w plastry i przy pomocy foremek do wycinania ciastek wycinamy kształty. Na patyczki do szaszłyków wbijamy arbuza, kostkę z kaszy manny, porzeczki.
- Truskawkowy koktajl z kaszą owsianą – przepis Doroty Wdowińskiej-Rozbickiej, autorki bloga www.smakuje.blox.pl
- 1 szklanka truskawek
- 1 szklanka mleka lub jogurtu naturalnego
- 3 łyżki ugotowanej kaszy owsianej (lub jej rozdrobnionej wersji – płatków owsianych)
- łyżka miodu
Wykonanie:
Truskawki myjemy, osuszamy i obrywamy szypułki. Do blendera wrzucamy ugotowaną kaszę owsianą, truskawki, wlewamy mleko i miód. Miksujemy wszystkie składniki na gładki koktajl.
Przelewamy do szklanek i podajemy.