Jesienne wariacje z kaszą
Okres jesienno-zimowy sprzyja obniżonej odporności i złemu samopoczuciu. Pamiętajmy jednak, że zdrowa dieta, bogata w witaminy, minerały i składniki odżywcze może pomóc nam w walce z nieciekawą aurą. Jak przekonuje ekspert kampanii „Lubię kaszę”, Katarzyna Foszner, odpowiednio zbilansowany jadłospis wzmaga prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Na pytanie o to, jak podawać kaszę w ciekawy i zaskakujący sposób, a przy okazji zadbać, by dania były jeszcze zdrowsze, odpowie znany szef kuchni – Andrzej Polan, dzieląc się swoimi przepisami na jesień.
– O naszą odporność powinniśmy dbać przez cały rok. Dlatego zachęcam, aby do codziennej diety włączyć kaszę jęczmienną, ponieważ świetnie odżywia komórki jelit. To właśnie tam zlokalizowane jest prawie 70% komórek odpornościowych z całego naszego organizmu – przekonuje dietetyk Katarzyna Foszner.
Andrzej Polan, ekspert kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”, poleca w szczególności jesienne chilli con carne z pasztetem z kaszy jęczmiennej, które oczaruje zarówno miłośników mięsa, jak i produktów zbożowych.
– Jesień niekoniecznie musi kojarzyć nam się z ciężkimi daniami i rozgrzewającymi zupami. Proponuję, aby doprawić swój jadłospis szczyptą koloru i fantazji. Chilli con carne w połączeniu z kaszą jęczmienną to doskonała propozycja na codzienny obiad, jak również kolację w gronie najbliższych – mówi Andrzej Polan.
Na zdrowie
– Na jesień polecam także kaszę gryczaną, gdyż jest świetnym źródłem rutyny. Ten związek to główny składnik wielu suplementów poprawiających odporność. Kasza ta zawiera takze dużo cynku i folianów – przekonuje Katarzyna Foszner.
Korzystając z walorów kaszy gryczanej, Andrzej Polan poleca arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z kremowym sosem serowym.
– Uważam, że należy odchodzić od postrzegania kaszy jako dodatku do drugiego dania. Krokiety z kaszy gryczanej to dowód na to, że danie bezmięsne może również stanowić pełnowartościowy posiłek i dać uczucie sytości na długo – zachęca znany szef kuchni.
Słodycz jesienną porą
– Manna dzięki swojej lekkostrawności jest wskazana dla osób z chorobami układu pokarmowego (choroba wrzodowa żołądka, zapalenie jelit, trzustki i wątroby) lub po przebytych operacjach. Zawdzięcza to temu, że jest bardzo rozdrobniona i delikatna – mówi Katarzyna Foszner.
Kaszę mannę można jeść na wszelkie sposoby. Jest świetnym pomysłem na śniadanie, obiad, kolację czy deser. Ciekawą propozycję może stanowić ciasto parzone z żurawiną i kremem z kaszy manny oraz białej czekolady.
– Kasza manna to baza do tworzenia wyśmienitych deserów. Najczęściej kojarzona jest z kaszkami dla maluchów, tymczasem w połączeniu z białą czekoladą i kwaśną żurawiną zachwyci niejedno podniebienie – przekonuje Andrzej Polan.
Na stronie www.lubiekasze.pl można znaleźć te oraz wiele innych inspiracji kulinarnych. Oprócz lekkich potraw z owocami, coś dla siebie znajdą także amatorzy zup, deserów, sałatek czy faszerowanych warzyw.
Organizatorem działań, sfinansowanych ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych, jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.