Jesienna kawa w słodkiej odsłonie

Gdy dni stają się coraz krótsze, a niższa temperatura daje się nam się we znaki, z pomocą mogą przyjść pobudzające, gorące napoje. Aromatyczna kawa z dodatkiem odżywczego cukru skutecznie podniesie poziom energii i zmotywuje do działania. Przyglądamy się wykorzystującym to połączenie recepturom z różnych stron świata.

fot-segafredo_zanetti_irish_coffeeSzacuje się, że na sezonowe spadki nastroju odczuwalne pomiędzy październikiem a marcem, zwane potocznie „jesienną depresją”, narażony jest co dziesiąty Polak. Przypadłość, określana przez psychologów mianem SAD (z ang. „seasonal affective disorder” – choroba afektywna sezonowa) cechuje się takimi objawami, jak: uporczywa senność i zmęczenie, apatia, obniżona aktywność, problemy z koncentracją, a także niechęć do pracy i podejmowania działań. Choć dokładna przyczyna takiego stanu nie jest znana, specjaliści upatrują jej w szeregu czynników wpływających na nasze samopoczucie – w ograniczonym dostępie do naturalnego światła oraz nagłych zmianach warunków pogodowych. Jak zwalczyć taką przypadłość? Przede wszystkim fototerapią, regularną aktywnością fizyczną oraz uwzględnieniem w codziennej diecie produktów bogatych w magnez i wzmacniające układ nerwowy witaminy z grupy B. W sytuacjach nagłego spadku energii pomocne mogą okazać się także aromatyczne napoje o pobudzających właściwościach.

Kawa z cukrem na pobudzenie

Choć kawa to dla wielu z nas pierwszy wybór w sytuacji, gdy potrzebujemy pobudzenia, nie każdy wie, w jaki sposób przyrządzić ją, by była jak najbardziej stymulująca. – Decyduje o tym przede wszystkim rodzaj mieszanki. W okresie jesiennego spadku nastroju, warto kupić kompozycję z ziarnami Robusty zawierającymi 1,7-4% kofeiny – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Zbalansowany smak gwarantują kawy, do skomponowania których wykorzystano zarówno ten gatunek, jak i ziarna szlachetnej Arabiki – dodaje. Jak potwierdzają wyniki najnowszych badań, o skuteczności kawy mogą decydować także odpowiednio dobrane dodatki. Naukowcy z Uniwersytetu w Barcelonie porównali za pomocą rezonansu aktywność mózgu osób, którym podano kawę, glukozę oraz połączenie tych dwóch składników. Rezultaty potwierdziły, że równoczesne przyjęcie kofeiny i cukru poprawia wydajność i sprawność umysłową. Jak zaserwować propozycję, której receptura wykorzystuje te składniki? Pomysłów warto szukać wśród zwyczajów kulinarnych państw świata.

Irish Coffee

Tradycyjna kawowa propozycja z dodatkiem alkoholu polecana jest jako idealne zwieńczenie jesiennego popołudnia. Dawniej przygotowywana była jako aromatyczny sposób na rozgrzanie podróżujących przez Atlantyk. Dziś, dzięki prostej recepturze i pobudzającym właściwościom, znaleźć ją można w menu kawiarni w różnych zakątkach świata. Jak przygotować Irish Coffee? Do dzbanka wsypujemy cukier trzcinowy, dolewamy podwójne espresso, odrobinę gorącej wody i irlandzką whisky. Wszystkie składniki podgrzewamy parą z dyszy do spieniania mleka lub umieszczając w rondelku – na palniku kuchenki. W shakerze ubijamy śmietankę – tak, aby uzyskała konsystencję gładkiej masy. Podstawowym wyróżnikiem Irish Coffee jest specjalna szklanka na nóżce z uchwytem. By uzyskać dwie wyraźne warstwy, ubitą śmietankę możemy wlać do kawy cienkim strumieniem po powierzchni odwróconej łyżeczki.

Kawowy kogel-mogel

Alternatywnym sposobem na wykorzystanie cukru w przyrządzaniu kawy, będzie klasyczny deser z dzieciństwa, czyli kogel-mogel. Żółtko jajka ucieramy z dwoma łyżeczkami białego cukru to momentu rozpuszczenia kryształków i uzyskania jednolitej, kremowej konsystencji. Tak przygotowany przysmak posłuży jako uzupełnienie tradycyjnego espresso, tworząc na jego powierzchni delikatną, słodką piankę.

Cafe brulot

Rozgrzewająca propozycja prosto z Nowego Orleanu zachwyci wielbicieli owocowo-korzennych połączeń smaków. Jej przygotowanie jest niezwykle efektowne, a to za sprawą podpalanego alkoholu, dzięki dodaniu którego kawa wygląda, jakby płonęła. Przyrządzenie rozpoczynamy od obrania pomarańczy i cytryny tak, aby skórka stworzyła spiralę. Wkładamy je do rondelka, wrzucając ok. 5 goździków, laskę cynamonu i kilka kostek cukru. Całość zalewamy ok. 100 ml alkoholu i gotujemy. Gdy cukier się rozpuści, uzupełniamy składniki 100 ml świeżo zaparzonej kawy, a następnie podpalamy. Mieszamy do momentu wygaszenia się płomieni i rozlewamy do wysokich szklanek.

Pharisaer

Propozycja ta stanowi tradycyjny napój położonej w Niemczech Fryzji Północnej. Powstanie receptury datowane jest na koniec XIX wieku. Ceniona za szybkość przygotowanie i rozgrzewające właściwości, stanowi ciekawe urozmaicenie jesiennego menu kaw. Aby przyrządzić Pharisaer, w należy zaparzyć podwójne espresso, wlać je do wysokiej szklanki i dodać kilka kostek cukru. Następnie uzupełnić ją ok. 30-40 ml alkoholu – rumu lub brandy. Całość mieszamy. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę. Zwolennikom bardziej słodkich propozycji polecane jest dodanie do kawy odrobiny kakao lub gorącej czekolady.

fot-segafredo_zanneti_caffe_al_vaporeCaffé Al Vapore

Ciekawą propozycją, która przypadnie do gustu wielbicielom kaw mrożonych, będzie Caffé Al Vapore. W odróżnieniu od klasycznej propozycji z kostkami lodu, ta wyróżnia się gładką, lekko gęstą konsystencją. – Dzbanek do spieniania mleka wypełniamy lodem do ok. ¾ jego wysokości. Zalewamy go podwójnym espresso, dodając odrobinę cukru oraz dowolny syrop smakowy – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Wykorzystując dyszę do spieniania mleka, mieszamy składniki tak, by uzyskały jednolitą konsystencję. Całość przelewamy do wysokiej szklanki – dodaje ekspert. Tego typu propozycja będzie idealnym uzupełnieniem menu domowego przyjęcia.

Jaki cukier wykorzystać do przyrządzania kawy?

  • Cukier biały sypany – do wykorzystania w klasycznych kawach z dodatkiem mleka, łatwo się rozpuszcza,
  • Cukier trzcinowy – doskonały do kaw z dodatkiem alkoholu,
  • Cukier puder – sprawdzi się w formie posypek do wykańczania deserów kawowych,
  • Cukier kandyzowany – w wersji kruszonej, podobnie jak cukier puder, może być wykorzystywany do posypania powierzchni kaw uzupełnionych mleczną pianką lub bitą śmietaną.