Jaka dieta najlepsza na odporność organizmu?
Na obniżenie odporności szczególnie narażone są małe dzieci, choć i dorośli powinni mieć się na baczności, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy łatwo złapać przeziębienie czy grypę. Do spadku odporności często przyczynia się stres, brak snu czy aktywności fizycznej, a przede wszystkim: niewłaściwa dieta. Tymczasem jeśli zapewnimy organizmowi odpowiednią ilość składników mineralnych oraz witamin, nie tylko zmniejszymy ryzyko infekcji, ale i raz na zawsze pozbędziemy się nawracających przeziębień. Jaka dieta jest więc najlepsza na wzmocnienie odporności?
Podstawą jest spożywanie pięciu posiłków dziennie – niezbyt obfitych, ale wartościowych. Taka częstotliwość jedzenia zapobiega spadkom poziomu glukozy we krwi, a w konsekwencji: uczuciu znużenia i osłabieniu odporności. Ciepłe i pożywne śniadanie (na przykład kasza jaglana z płatkami migdałowymi i pomarańczą, jajecznica z pomidorami i szynką czy omlet) to znakomity początek dnia, który rozgrzeje nas od wewnątrz i doda energii. Należy także pamiętać, by między posiłkami pić dużo wody, najlepiej mineralnej z wapniem, magnezem, cynkiem, ponieważ dostarcza ona pierwiastków ważnych dla układu obronnego.
Rola witamin – a szczególnie witaminy C – w podnoszeniu odporności jest nieoceniona. Witamina C pomaga oczyścić organizm z toksyn i ułatwia wchłanianie żelaza, a zapotrzebowanie na nią wzrasta zwłaszcza w stresujących sytuacjach. Człowiek potrzebuje około 70 mg tej witaminy dziennie. Znaleźć ją można m.in. w kapuście, brukselce, papryce, natce pietruszki, pomidorach, kiwi, mandarynce, pomarańczy czy cytrynie. Równie ważna jest witamina E, podnosząca odporność na choroby i infekcje. Ta z kolei występuje w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach liściastych, jajach oraz w mleku. Dlatego warto, aby chociaż część z wymienionych produktów znalazła się w naszej diecie.
Aby pobudzić układ immunologiczny do działania, potrzeba także witaminy A i witamin z grupy B. Źródłem tej pierwszej są papryka, pomidory, kapusta, marchew, brokuły i morele, a także produkty mleczne i wątroba. Z kolei witamin z grupy B dostarczają ryby, nabiał, drób, wołowina, kiełki, fasola, pestki oraz orzechy. Zima to nie powód, by odmawiać sobie warzyw i owoców sezonowych: można je spokojnie zastępować mrożonkami, gdyż mrożenie powoduje minimalne straty minerałów i witamin.
W diecie wzmacniającej odporność powinny znaleźć się szczególnie warzywa takie jak czosnek i cebula. Czosnek ma działanie bakteriobójcze, antybakteryjne i przeciwzapalne, a na dodatek wspiera reakcje obronne organizmu. Z kolei cebula zawiera fitoncydy o działaniu bakteriobójczym i jest doskonałym źródłem witaminy C. W walce z infekcjami trzeba również zadbać o obecność zdrowych tłuszczów – oliwy z oliwek i oleju rzepakowego – które mają właściwości przeciwzapalne, dodają energii oraz biorą czynny udział w wytwarzaniu białych krwinek. W chłodne, jesienne dni, można rozkoszować się rozgrzewającą herbatą ze szczyptą imbiru, goździków czy kardamonu.
Portal pl.Dietko.com wsparł nas merytorycznie.
Gosia
gru 28, 2015 @ 14:41:09
Fajny artykuł. Warto stosować zbilansowaną dietę, jednak moim kluczem do wzmocnienia odporności okazał się Odpormax z czosnkiem i olejem z wątroby rekina. Nawet raz nie byłam przeziębiona tego sezonu, kiedy nawet moje dzieci mają za sobą już dwie infekcje. Długo szukałam tak skutecznego sposobu.