Jaka dieta najlepsza na odporność organizmu?

Na obniżenie odporności szczególnie narażone są małe dzieci, choć i dorośli powinni mieć się na baczności, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy łatwo złapać przeziębienie czy grypę. Do spadku odporności często przyczynia się stres, brak snu czy aktywności fizycznej, a przede wszystkim: niewłaściwa dieta. Tymczasem jeśli zapewnimy organizmowi odpowiednią ilość składników mineralnych oraz witamin, nie tylko zmniejszymy ryzyko infekcji, ale i raz na zawsze pozbędziemy się nawracających przeziębień. Jaka dieta jest więc najlepsza na wzmocnienie odporności?

Podstawą jest spożywanie pięciu posiłków dziennie – niezbyt obfitych, ale wartościowych. Taka częstotliwość jedzenia zapobiega spadkom poziomu glukozy we krwi, a w konsekwencji: uczuciu znużenia i osłabieniu odporności. Ciepłe i pożywne śniadanie (na przykład kasza jaglana z płatkami migdałowymi i pomarańczą, jajecznica z pomidorami i szynką czy omlet) to znakomity początek dnia, który rozgrzeje nas od wewnątrz i doda energii. Należy także pamiętać, by między posiłkami pić dużo wody, najlepiej mineralnej z wapniem, magnezem, cynkiem, ponieważ dostarcza ona pierwiastków ważnych dla układu obronnego.

Rola witamin – a szczególnie witaminy C – w podnoszeniu odporności jest nieoceniona. Witamina C pomaga oczyścić organizm z toksyn i ułatwia wchłanianie żelaza, a zapotrzebowanie na nią wzrasta zwłaszcza w stresujących sytuacjach. Człowiek potrzebuje około 70 mg tej witaminy dziennie. Znaleźć ją można m.in. w kapuście, brukselce, papryce, natce pietruszki, pomidorach, kiwi, mandarynce, pomarańczy czy cytrynie. Równie ważna jest witamina E, podnosząca odporność na choroby i infekcje. Ta z kolei występuje w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy, pełnoziarnistych produktach zbożowych, warzywach liściastych, jajach oraz w mleku. Dlatego warto, aby chociaż część z wymienionych produktów znalazła się w naszej diecie.
Aby pobudzić układ immunologiczny do działania, potrzeba także witaminy A i witamin z grupy B. Źródłem tej pierwszej są papryka, pomidory, kapusta, marchew, brokuły i morele, a także produkty mleczne i wątroba. Z kolei witamin z grupy B dostarczają ryby, nabiał, drób, wołowina, kiełki, fasola, pestki oraz orzechy. Zima to nie powód, by odmawiać sobie warzyw i owoców sezonowych: można je spokojnie zastępować mrożonkami, gdyż mrożenie powoduje minimalne straty minerałów i witamin.

W diecie wzmacniającej odporność powinny znaleźć się szczególnie warzywa takie jak czosnek i cebula. Czosnek ma działanie bakteriobójcze, antybakteryjne i przeciwzapalne, a na dodatek wspiera reakcje obronne organizmu. Z kolei cebula zawiera fitoncydy o działaniu bakteriobójczym i jest doskonałym źródłem witaminy C. W walce z infekcjami trzeba również zadbać o obecność zdrowych tłuszczów – oliwy z oliwek i oleju rzepakowego – które mają właściwości przeciwzapalne, dodają energii oraz biorą czynny udział w wytwarzaniu białych krwinek. W chłodne, jesienne dni, można rozkoszować się rozgrzewającą herbatą ze szczyptą imbiru, goździków czy kardamonu.

Portal pl.Dietko.com wsparł nas merytorycznie.



1 komentarz

  1. Gosia
    gru 28, 2015 @ 14:41:09

    Fajny artykuł. Warto stosować zbilansowaną dietę, jednak moim kluczem do wzmocnienia odporności okazał się Odpormax z czosnkiem i olejem z wątroby rekina. Nawet raz nie byłam przeziębiona tego sezonu, kiedy nawet moje dzieci mają za sobą już dwie infekcje. Długo szukałam tak skutecznego sposobu.

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji jest dostępnych na stronie Wszystko o ciasteczkach.

OK, rozumiem.