Jak szybko przygotować barszcz
Pyszny, wyrazisty barszcz czerwony to jedno ulubionych dań amatorów kwaśnych potraw, które nie tylko dobrze smakują, ale też potrafią rozgrzać w zimny dzień, a ponadto przywodzą na myśl smaki dzieciństwa.
W jaki sposób jednak zrobić barszcz czerwony będący idealnym odzwierciedleniem tego przygotowywanego przez nasze babcie lub mamy, kiedy nie posiadamy słoiczków z przygotowanymi buraczkami domowej roboty? Wystarczy kupić koncentrat barszczu czerwonego. Jednak zanim dokonamy wyboru należy dobrze przyjrzeć się jego etykiecie.
Zdrowy koncentrat barszczu czerwonego
W sprzedaży mamy kilka marek tego produktu. Jednak, to nie wszystko jedno, który z nich włożymy do koszyka. Wybierając, należy zwrócić uwagę między innymi na sztuczne substancje dosładzające, ilość zagęszczonego soku z buraków oraz konserwantów. Oczywiście idealny koncentrat barszczu czerwonego posiada jak najwięcej soku z buraków. Jeżeli ten składnik znajduje się na pierwszym miejscu w składzie na etykiecie, jest to produkt idealny.
Na drugim miejscu zazwyczaj będzie znajdowała się woda, a po nie inne dodatki. Należy zwrócić także uwagę na fakt, że im krótszy skład koncentratu barszczu czerwonego, tym lepiej. Oznacza to, że produkt pozbawiony jest substancji konserwujących. Nie wybierajmy koncentratów z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego. Ta niewinnie brzmiąca nazwa kryje w sobie składnik o udowodnionym bardzo niekorzystnym działaniu dla zdrowia. Używana jest do nadawania słodkiego smaku, jednak jeżeli koncentrat barszczu czerwonego wyda nam się zbyt kwaśny, zawsze podczas przygotowania barszczu, można go dosłodzić.
Przygotowanie barszczu czerwonego z koncentratem
Ugotowanie pysznej zupy przy użyciu koncentratu barszczu czerwonego jest proste i co najważniejsze szybkie. Należy jedynie przygotować wywar z warzyw. Ugotowany seler, marchewkę czy pietruszkę z powodzeniem można po pokrojeniu zostawić w zupie. Do tego dodajemy porcję koncentratu, a następnie przyprawy według uznania. Można go podawać oczywiście również z ziemniaczkami. Jak widać ugotowanie szybkiego barszczyku nie powinno sprawić nam żadnych trudności.
Dlaczego warto jeść barszcz?
Barszczyk jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy. Buraki od lat cieszą się dobrą sławą ze względu na swe właściwości. Bogate w antocyjany, zapobiegają starzeniu się, poprawiają odporność i działają antynowotworowo. Ponadto ze względu na swoje działanie krwiotwórcze buraki dodają nam sił w anemii i rekonwalescencji, a także obniżają ciśnienie krwi. Te warzywa to witamina C i B1 oraz mnogość składników mineralnych, takich jak żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt.
Ponadto buraki powinny jeść osoby, które są na diecie redukcyjnej oraz dbają i piękną sylwetkę. Uważać na nie powinny jedynie osoby, które mają wysoki poziom cukru lub chorują na cukrzycę, ponieważ buraki mają wysoki indeks glikemiczny.
Barszczyk zalecany jest między innymi w czasie przeziębienia, czy grypy, nie tylko dlatego, że rozgrzewa, ale również z powodu swych właściwości antywirusowych. Po prostu wzmacnia on organizm w walce z wirusami i pomaga szybciej wrócić do zdrowia. Schłodzony czysty barszczyk czerwony to idealny napój, który może być zdrową i pyszną alternatywą dla dosładzanych soków z kartonów czy też napojów gazowanych.
Także panie, które wchodzą w okres menopauzy powinny zainteresować się tym warzywem, ponieważ łagodzi dolegliwości związane z tym trudnym dla każdej kobiety okresem. Pomaga również zapobiegać osteoporozie, której ryzyko wzrasta z wiekiem.
Jak widać, buraczki mają tak wiele zalet, że warto po nie sięgać jak najczęściej.
Materiał został zainspirowany przez Vitapol i jego koncentrat barszczu czerwonego robiony według tradycyjnych receptur.