Jak skutecznie odkwasić swój organizm?
Ostatnio ważnym i często poruszanym tematem stało się zakwaszenie organizmu. W telewizji zaczęły pojawiać się reklamy, które zachęcają do zażywania leków pomagających w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej. Jednak główna przyczyna zakwaszenia leży w błędach żywieniowych, dlatego też najlepszą metodą na odkwaszenie naszego organizmu jest odpowiednia dieta. Poznajmy zatem jej zalecenia.
Według statystyk z problemem zakwaszenia zmaga się 80% Europejczyków. Naturalne pH naszej krwi jest lekko zasadowe i wynosi 7,35-7,45. Jest to parametr ulegający zmianie pod wpływem diety, a właściwie pierwiastków i związków chemicznych, które dostarczane są wraz z pożywieniem. Zasadotwórczym odczynem charakteryzują się m.in. takie pierwiastki jak magnez, sód, potas, wapń, tlen, chrom, żelazo, selen, bor i cynk. Kwasotwórcze są natomiast: fluor, siarka, chlor, brom, jod, miedź, fosfor oraz krzem. Nasz organizm stale dąży do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej, m.in. poprzez usuwanie nadmiaru związków kwasowych lub zasadowych przez skórę oraz nerki czy samoczynną regulację ilości wydalanego dwutlenku węgla. Jednak mechanizmy te nie zawsze są wystarczające i musimy wspomóc się wprowadzeniem zmian w sposobie naszego żywienia.
Objawy zakwaszenia
Głównymi objawami zakwaszenia są częste bóle głowy, niestrawność, nudności, podkrążone oczy oraz niedoskonałości skórne. Zakwaszenie może prowadzić do problemów z koncentracją, zaburzeń snu, wypadania włosów, łamliwości paznokci oraz nawracających infekcji. W jego zaawansowanym stadium istnieje również duże prawdopodobieństwo rozwinięcia cukrzycy, depresji, nadciśnienia tętniczego czy otyłości.
Dieta w zakwaszeniu
Wpływ żywności na równowagę kwasowo-zasadową organizmu zależy od prawidłowego stosunku wyżej wspomnianych pierwiastków. Większość produktów spożywczych dostarczanych wraz z dietą wykazuje działanie kwasotwórcze, dlatego też, dla utrzymania równowagi, należy pamiętać o uwzględnieniu w diecie odpowiedniej ilości produktów o działaniu zasadotwórczym. Należą do nich: mleko i produkty mleczne (o ile nie zawierają dużej ilości tłuszczu), warzywa (np. kapusta, kalafior, brukselka, marchew, pietruszka, seler, ogórek, rzodkiewka) oraz owoce (tj. jabłka, morele, banany, jagody, jeżyny, czereśnie, porzeczki, winogrona, maliny, poziomki, cytryny, truskawki, mandarynki, nektarynki, arbuz, melon, ananas). W dążeniu do celu pomoże nam także spożywanie odpowiedniej ilości wody, świeżo wyciskanych soków oraz ziołowych herbat. W diecie natomiast należy ograniczyć podaż produktów o odczynie kwaśnym, do których należą słodycze, jaja, tłuszcze, mięso i ryby, produkty zbożowe (pieczywo mieszane, mąka, makarony), orzechy, kawa oraz napoje gazowane. Pamiętajmy jednak, że są to produkty wartościowe, dostarczające nam niezbędnych składników odżywczych, dlatego też, należy je stopniowo ograniczać, a nie całkowicie wyeliminować ze swojego jadłospisu. Pamiętajmy, że oprócz odkwaszania organizmu bardzo istotna jest dieta zbilansowana, o której możecie przeczytać więcej np. tutaj.
Nawet mocno zakwaszony organizm można przywrócić do równowagi bez potrzeby stosowania inwazyjnych metod. Zalecenia diety odkwaszającej pozwalają na zmniejszenie natężenia, a nawet całkowitą eliminację dotychczasowych dolegliwości zdrowotnych. Należy pamiętać, że proces wydalania nadmiaru kwasów z organizmu wspomaga nie tylko dobrze zbilansowana dieta, ale również regularna aktywność fizyczna.