Jak samodzielnie mielić ziarna kawy?
Według badań konsumenckich, Polacy wolą kawę mieloną od rozpuszczalnej. Choć jej przygotowanie jest bardziej wymagające, pozwala uzyskać dużo ciekawszy smak i aromat. Jednak aby w pełni zrealizować potencjał mieszanki, warto odpowiednio dobrać młynek i jego ustawienia.
Zastosowanie świeżo zmielonych ziaren do przygotowania kawy, daje bogaty napar o intensywnym zapachu. Podczas obróbki uwalniają się bowiem olejki eteryczne. Aby móc cieszyć się aromatem doskonałej kawy, konieczne jest właściwe dobranie młynka, ustawienie parametrów w zależności od późniejszego sposobu parzenia naparu i dokładne odmierzenie porcji gotowej mieszanki. Choć nie jest to trudne zadanie, wymaga dużej dbałości o szczegóły, takie jak grubość mielenia ziaren i dokładne czyszczenie młynka.
Dobrze zmielone
Sposób przygotowania ziaren powinien być dopasowany do urządzenia, którego użyjemy przy późniejszym zaparzaniu kawy. – Grubo mielona mieszanka sprawdzi się w przypadku ekspresów przelewowych – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Kawa o średniej grubości, najlepiej nadaje się do urządzeń ciśnieniowych z kolbą. Drobno mielona ma zastosowanie w przypadku klasycznej kafetiery. Ziarna zmielone na gładki pył można natomiast wykorzystywać do naparu parzonego po turecku – dodaje ekspert.
Narzędzie domowego baristy
Bez względu na to, czy decydujemy się na młynek ręczny czy automatyczny, warto sprawdzić czy jest on wyposażony w funkcje ułatwiające proces obróbki ziaren. Kluczową kwestią jest sposób mielenia. Zaletą mechanizmu udarowego jest niska cena. Ostrza nie zapewniają jednak równomiernego rozdrobnienia ziaren, a powstały w tym procesie pył może negatywnie wpłynąć na smak kawy. Bardziej precyzyjne mielenie gwarantuje model żarnowy. Decydując się na jego kupno trzeba jednak zwrócić uwagę na materiał, z którego wykonano żarna. Metal powinien być chromowany i odporny na rdzę. Najważniejsza w młynku jest możliwość regulacji grubości mielenia, dzięki której dopasujemy kawę do sposobu jej przygotowywania. Najlepsze rezultaty zagwarantuje nam model z płynną zmianą parametrów. Alternatywny wariant z mechanizmem skokowym (z podziałką stopniową), nie sprawdzi się w przypadku napoju parzonego w ekspresie ciśnieniowym, gdzie precyzyjne mielenie jest niezbędne do przyrządzenia idealnej kawy.
Mielenie ręczne…
Tradycyjne młynki do kawy z mechanizmem ręcznym, z charakterystyczną szufladką i korbką przywodzącymi na myśl urządzenia stosowane przez nasze babcie, wciąż cieszą się dużą popularnością. Pomimo dłuższego niż w przypadku automatycznych modeli czasu mielenia, pozwalają uzyskać satysfakcjonujące rezultaty. Jako że ręczne mielenie nie podnosi temperatury ziaren, nie tracą one swoich właściwości i pozwalają uzyskać bogaty aromat. Jednak powstała w ten sposób kawa nie znajdzie zastosowania w ekspresach wymagających dokładnego rozdrobnienia. Grubość ręcznie zmielonej mieszanki będzie za to odpowiednia do zaparzania w kafetierze. W przypadku tradycyjnego młynka, przygotowanie jednej porcji szacuje się na ok. 60-70 obrotów korbką. Zaparzanie kilku filiżanek będzie więc wymagało pewnego wysiłku. Tego typu urządzenie sprawdzi się jednak doskonale przy mieleniu dodatków do kawy, np. cynamonu czy kardamonu.
…czy automatyczne?
Model automatyczny to najwygodniejsze spośród dostępnych na rynku rozwiązanie. Szybki czas obróbki ziaren sprawia, że przygotowanie kawy dla dużej liczby gości nie będzie stanowiło problemu. Ważne jednak, aby zwrócić uwagę na parametry młynka. Istotna dla wydajnej pracy jest przede wszystkim moc urządzenia oraz liczba obrotów na minutę. Dobrze sprawdzają się modele powyżej 150 W, pozwalające na ustawienie niskiego tempa pracy. Przy wolniejszej obróbce nie dochodzi do zbytniego nagrzania ziaren. Unikamy dzięki temu utraty właściwości smakowych i zapachowych mieszanki. Jeśli zależy nam na szybszym zmieleniu kawy, warto wybrać model młynka o większych żarnach.
Czyszczenie młynka
Niezwykle ważne w przypadku samodzielnego mielenia ziaren jest dokładne wyczyszczenie sprzętu po każdym użyciu. – Ze względu na dużą ilość olejków eterycznych zawartych w kawie, po jej obróbce na żarnach i ściankach pojemnika często pozostaje tłusty osad – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Zarówno ziarna, jak i kawa mielona bardzo szybko nasiąkają obcymi zapachami. W przypadku pozostawienia starych osadów oleistych, świeżo mielona mieszanka od razu przejmie nieprzyjemny zapach, co w konsekwencji sprawi, że kawa w filiżance będzie niesmaczna – dodaje ekspert. Modele ręczne wyczyścimy po uprzednim rozkręceniu górnego mechanizmu. Po opłukaniu wodą i dokładnym wytarciu elementów, składamy je z powrotem. Szufladkę, w której gromadzona jest zmielona mieszanka warto przetrzeć wilgotną szmatką. Młynki automatyczne, ze względu na bardziej skomplikowaną konstrukcję, czyścimy przy pomocy ryżu. Po wytarciu urządzenia suchym papierem, wrzucamy ryż i jak najdrobniej mielimy. Kiedy pył stanie się na powrót biały, będzie to sygnał, że oczyścił wnętrze sprzętu, usuwając zalegające w nim drobiny.