Herbaciane orzeźwienie, czyli mrożony bukiet smakowy
Mrożone napoje są jednym z najczęściej stosowanych rozwiązań w walce z wysokimi temperaturami. Zdrową propozycją, która nie tylko nas orzeźwi, ale i z powodzeniem zastąpi słodzone soki i napoje gazowane jest herbata. Podpowiadamy, jak samodzielnie przyrządzić i skomponować smak letnich naparów z dodatkami.
Tradycja przyrządzania mrożonej herbaty swoje początki zawdzięcza amerykańskim zwyczajom serwowania drinków alkoholowych na bazie naparu. Anyżowy arak, szampan, brandy, rum – dzięki kulinarnej wyobraźni barmanów, łączono herbatę z niemal każdym dostępnym w XIX-wiecznych lokalach trunkiem. Choć pierwsze wzmianki o przyrządzaniu napojów bezalkoholowych pojawiają się kilkadziesiąt lat później w poradnikach kierowanych do amerykańskich gospodyń domowych, prawdziwą popularność zdobywają one dopiero w 1904 roku. Podczas odwiedzanych przez ok. 20 milionów uczestników targów World’s Fair w St. Louis, zauważając niskie zainteresowanie gorącym naparem z powodu panujących w tym czasie upałów, herbaciany kupiec wpada na pomysł serwowania napoju w wersji mrożonej. Dziś propozycja ta cieszy się niezwykłą popularnością głównie w egzotycznych krajach, gdzie tradycyjny herbaciany napar wzbogacany jest o typowe dla danej kuchni dodatki. Jak samodzielnie przygotować orzeźwiający napój? Kluczem do uzyskania idealnej kompozycji smakowej jest odpowiedni sposób parzenia konkretnych rodzajów herbaty i właściwy dobór dodatków.
Klasyka na bazie czarnej herbaty
Jednym z rodzajów najchętniej wykorzystywanych do przyrządzania mrożonych napojów jest herbata czarna. Wyrazista Assam, lekko ostra Darjeeling, wzbogacana bergamotką Earl Grey – mnogość odmian umożliwia dobranie bukietu smakowego wedle naszych preferencji. To co łączy każdą z nich to natomiast sposób parzenia, pozwalający na wydobycie intensywnego aromatu. – Przygotowanie napoju mrożonego na bazie czarnej herbaty powinniśmy rozpocząć od zalania mieszanki tzw. „białym wrzątkiem”, czyli wodą o temperaturze 95-96⁰C. Jej zaparzanie powinno trwać od 3 do 4 minut, następnie czekamy, aż herbata wystygnie – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Tak przyrządzaną herbatę wlewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem. Całość uzupełniamy dodatkami i serwujemy ze słomką – dodaje ekspert. Czarna herbata, znana z pobudzających właściwości, w wersji mrożonej doskonale sprawdza się w klasycznym, orzeźwiającym połączeniu z sokiem lub plastrem cytryny i świeżą miętą. Słodząc napar, biały cukier warto zastąpić zdrowszą i odżywczą alternatywą w postaci miodu.
Orzeźwienie w kolorze zieleni
Podobny sposób przygotowania dotyczy mrożonych herbat na bazie odmiany zielonej. Warto jednak pamiętać, że tego typu susz powinniśmy zalewać wodą o temperaturze 60 do 80⁰C. Parzenie ok. 2 minut pozwoli uzyskać napar o pobudzających właściwościach, idealny na letnie, gorące dni. Tego typu herbata dobrze komponuje się ze świeżymi owocami – mango, papają, brzoskwinią czy ananasem. Jako wzbogacające uzupełnienie napoju mrożonego dobrze sprawdzą się one w postaci purée. Obrany owoc drobno siekamy lub blendujemy, dodając do niego odrobinę mięty lub miodu do smaku. Następnie przelewamy do szklanki z herbatą i lodem i mieszamy.
Owocowa siła
Doskonałym rozwiązaniem, które z powodzeniem może być serwowane także dzieciom, jest mrożona herbata przygotowana na bazie mieszanek owocowych. – Warto pamiętać, by przy wyborze kierować się przede wszystkim składem herbaty i sprawdzić czy jest ona skomponowana z naturalnego suszu – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W przeciwieństwie do herbat aromatyzowanych, taka propozycja oprócz bogatych walorów smakowych, jest również całkowicie pozbawiona teiny, może więc być spożywana przez najmłodszych. Dobrym rozwiązaniem są herbaty w piramidkach, których kształt umożliwia pełne rozwinięcie się suszu podczas parzenia – dodaje ekspert. Przygotowywanie naparu owocowego rozpoczynamy od parzenia mieszanki przez ok. 5 minut. Następnie napój studzimy i gdy osiągnie temperaturę pokojową – wkładamy do lodówki aż do momentu całkowitego schłodzenia. Zwykle intensywny bukiet smakowy herbat owocowych nie wymaga wzbogacania dodatkami. Zwolennikom słodszych propozycji do gustu może przypaść jednak połączenie napoju o smaku czerwonych owoców jagodowych z odrobiną miodu albo kompozycja odmiany cytrynowej i trawy cytrynowej z miętą lub świeżą stewią.
Poczuj miętę
Dzięki naturalnemu, orzeźwiającemu działaniu, w upalne dni doskonale sprawdzi się również mrożona herbata przygotowana na bazie suszonych liści mięty. Podobnie jak w przypadku mieszanek owocowych, tego typu propozycję przygotujemy poprzez zaparzenie naparu, ostudzenie go do temperatury pokojowej i schłodzenie w lodówce. Do serwowanej w wysokiej szklance z lodem herbaty możemy dodać plaster limonki lub pomarańczy, które idealnie podkreślą orzeźwiający smak napoju.
Pobudzenie z kawową nutą
Ciekawą propozycją jest tradycyjny azjatycki napój Hongkong Espresso w wersji mrożonej. Do jego przyrządzenia posłuży 70 mln czarnej lub zielonej herbaty, espresso oraz odrobina mleka i cukru. Dzięki połączeniu intensywnego w smaku naparu herbacianego oraz stymulującej kawy, uzyskamy napój, który doskonale pobudzi nas i orzeźwi w letnie dni. Mrożone Hongkong Espresso przygotowujemy, łącząc herbatę, kawę i mleko, pozostawiając następnie całość do ostygnięcia. Gdy osiągnie ona temperaturę pokojową, napój przelewamy do wysokiej szklanki wypełnionej lodem.