Grypa żołądkowa – da się z nią wygrać?
Każdego roku w okresie intensywnych zmian temperatur, zwłaszcza na przełomie jesień i zimy oraz zimy i wiosny, dochodzi do licznych zakażeń chorobą, którą zwykliśmy nazywać grypą żołądkową. Warto wiedzieć, czym w istocie ona jest, jak się przed nią chronią oraz jak może wyglądać ewentualne leczenie.
Grypa żołądkowa w istocie nie jest grypą. Jest to zespół wirusowego, ostrego zapalenia przewodu pokarmowego. Zazwyczaj choroba ta, jak wykryto w XX wieku, wywoływana jest przez rotawirusy. Ich rolą jest dostanie się do układu pokarmowego, a następnie podrażnienie i zniszczenie jego błony śluzowej, co w prosty sposób powoduje nieprzyjemne dolegliwości, z których znana jest ta jednostka chorobowa.
Kto choruje i jakie są przyczyny grypy żołądkowej?
Na grypę żołądkowa zachorować może praktycznie każdy. Część osób jest dość odporna na tego rodzaju wirusy, co jest spowodowane przyjętymi szczepionkami albo nabytą odpornością – na przykład wskutek swoistej gospodarki organizmu czy przebytych wcześniej chorób wirusowych.
Zazwyczaj na grypę żołądkową chorują niemowlęta i małe dzieci, ponieważ ich odporność jest szczególnie niska. Dodatkowo, jak w przypadku każdej osoby wirusowej, zachorować mogą osoby mające bezpośredni kontakt z zakażonym – w tym przypadku rodzice czy dziadkowie. Niezwykle szybko choroba rozprzestrzenia się w przypadku większych skupisk ludzi, zwłaszcza w żłobkach, przedszkolach czy szkołach, gdzie dzieci nierzadko są posyłane z pierwszymi objawami choroby, a ich higiena nie jest przestrzegana w tak dużym stopniu jak w domu.
Często choroba może dotknąć osoby o odporności, która jest upośledzona np. w wyniku chorób.
Przyczyny grypy żołądkowej nie są konkretne – zazwyczaj jest ona powodowana po prostu zakażeniem. Jeśli wirus trafi na podatny grunt w osłabionym organizmie, będzie atakować i powodować objawy grypy żołądkowej.
Jakie są objawy grypy żołądkowej?
Jednego możemy być pewni – grypę żołądkową trudno jest pomylić z jakąkolwiek inną chorobą. Jej głównym objawem są nudności, wymioty oraz biegunki połączone z wysoką temperaturą. Wskutek objawów organizm zostaje pozbawiony dużej części wody oraz elektrolitów, co z kolei powoduje stan niebezpieczny zwłaszcza dla osób starszych oraz małych dzieci.
Objawami towarzyszącymi grypie żołądkowej jest brak apetytu, silny ból brzucha, a także poczucie zmęczenia i rozbicia. Mogą towarzyszyć temu również bóle mięśni i stawów, typowe dla klasycznej wersji zakażenia wirusowego – wszystko zależy od mutacji genowej wirusa, który akurat nas zaatakuje.
Zaletą grypy żołądkowej jest krótki czas inkubacji oraz właściwej choroby, czyli okresu występowania objawów. Często zakażenie tym rotawirusem ustępuje nawet po tygodniu, choć w niektórych, cięższych przypadkach, może trwać nawet do dwóch tygodni i wymaga interwencji lekarskiej, zwykle polegającej na wspieraniu organizmu kroplówkami i nawadnianiu.
Leczenie grypy żołądkowej
Nie ma prostego sposobu leczenia grypy żołądkowej, co wynika z faktu, że jest to choroba wirusowa. Zazwyczaj leczenie polega na wspieraniu pracy organizmu. Przy wysokiej gorączce stosuje się leki przeciwgorączkowe, zwykle w postaci czopków, ze względu na objawy samej choroby. Wskazane jest podawanie dużych ilości wody i zachowanie restrykcyjnej diety. Według lekarzy przez pierwsze kilka godzin od wystąpienia objawów należy unikać spożywania jakichkolwiek pokarmów, zastępując je przyjmowaną w dużych ilościach, ale małych porcjach wodą. W przypadku ostrych objawów dobrze jest przyjmować nawet po kilka łyków wody co kilka minut. Jeśli przez kilka godzin nie jesteśmy w stanie nawodnić organizmu, konieczna jest wizyta w szpitalu i przyjęcie dożylnie odpowiednich preparatów, w tym przeciwwymiotnych i przeciwbiegunkowych.
W aptekach dostępne są preparaty elektrolitowe, które podawać można w formie kroplówki, jak również mieszać z wodą i przyjmować doustnie. Jest to szczególnie istotne w przypadku dzieci, które o wiele szybciej mogą ulec odwodnieniu, groźnego w skutki dla rosnącego organizmu.
Dieta przy grypie żołądkowej powinna być bardzo delikatna – na początek zaleca się spożywanie pokarmów gotowanych, mięsnych, w niewielkich ilościach. Probiotyki odbudowujące florę bakteryjną układu pokarmowego można mieszać z wodą oraz takimi owocami, jak jagody czy banany, mającymi wiele antyoksydantów, łatwymi w trawieniu i zapobiegającymi pogorszeniu się objawów.
Jak uniknąć grypy żołądkowej?
Nie ma sposobu, który byłby skuteczną profilaktyką w obliczu grypy żołądkowej. W przypadku dzieci stosuje się szczepienia ochronne przed rotawirusami, które dość skutecznie pozwalają na zapobieganie chorobie bądź złagodzenie jej objawów. Należy izolować się od osób chorych i dbać o higienę osobistą, głównie przez częste mycie rąk i ograniczenie przebywania w przestrzeni publicznej w okresach ataku choroby. Istotne jest również regularne wspieranie odporności organizmu, czy to przez preparaty przyjmowane po chorobie, czy też zachowanie aktywności fizycznej i zdrowej diety.
Artykuł napisany we współpracy z portalem gastryczne.pl – grypa żołądkowa.