Figa z makiem, czyli zdrowo i smacznie
Urszula Jaczewska, dietetyk, pisze o właściwościach odżywczych fig.
Figa z makiem – to powiedzenie chyba każdy zna. Ale nie o tym dzisiaj. Skupimy się na walorach odżywczych tego owocu. Wrzesień to miesiąc, który należy do FIG. Figa to owoc egzotyczny, pochodzący z rejonów Azji mniejszej. Owoce figowca w Polsce są mało popularne. Głównie mowa o owocach świeżych. W wersji suszonej są częściej używane. Mało też kto zwraca uwagę na to, że te owoce są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Myślę, że ich wartości prozdrowotne Was zadziwią!
Figi są źródłem między innymi magnezu, dzięki czemu obniżają poziom stresu oraz ułatwiają „walkę” z bezsennością. Również owoce figowca są bogate w wapń (szczególnie figi suszone), dzięki czemu wzmacniają układ kostny oraz biorą udział w profilaktyce osteoporozy. Dlatego osoby, które są szczególnie narażone na odwapnienie kości powinny wzbogacić swoją dietą w figi (np. kobiety w okresie menopauzy). Co jeszcze znajdziemy w wymienionych owocach? Na pewno figi dostarczają organizmowi potas, który wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego.
A jakich witamin dostarczą nam owoce figowca? Witamina A (korzystnie wpływa na skórę oraz wzrok), witaminy z grupy B (wzmacniają układ krwionośny, układ nerwowy oraz wspomagają pracę wątroby), witamina K i C (dzięki czemu wspomagają układ odpornościowy). Czy figi mają jeszcze inne zalety? Otóż owoce figowca działają przeciwbakteryjnie, obniżają poziom złego cholesterolu oraz odkwaszają organizm. Suszone figi wykazują dodatkowo silne działanie antyoksydacyjne (przeciwnowotworowe).
Należy pamiętać, że figi to owoce, dlatego bogate są w błonnik pokarmowy. W praktyce oznacza to, że wspomagają pracę układu pokarmowego i regulują pracę jelit.
Czy owoce figowca nadają się dla osób chorych na cukrzycę? Niekoniecznie. Figi zawierają spore ilości glukozy i fruktozy jednocześnie. Są bardzo słodkie i kaloryczne. 100 g świeżych fig dostarcza 74 kcal, a 100g suszonych fig to 249kcal!.
Tyle dobrego o tych figach…tylko do czego można ich użyć?
Suszone świetnie pasują do wielu deserów, m.in. dodaje się je do: kompotów, ciast, ciasteczek, budyniów, słodkiego ryżu czy musli i owsianek.
A jakie zastosowanie mają świeże owoce? Na pewno nadają się jako baza do dżemów, konfitur. Można również je dodać do deserów czy koktajli.
Korzystajmy w pełni z sezonowości. Wrzesień należy do fig i zachęcam każdego do spróbowania tego przepysznego owocu.
Dietetyk
mgr Urszula Jaczewska