Dieta możne zmniejszyć ryzyko cukrzycy

Znane  powiedzenie „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci” idealnie pasuje do naszej diety, a konkretnie sposobu odżywiania w okresie dorastania.

mleko2Nie trzeba być lekarzem, by stwierdzić,  że nasza dieta z okresu, kiedy jesteśmy dziećmi, a potem nastolatkami, ma wpływ na dorosły organizm. I nie chodzi tu tylko o wygląd czy ogólną wydolność, tylko o choroby. Jednym z takich zagrożeń jest cukrzyca typu 2. Harwardzcy uczeni (między innymi profesor W.C. Willett) przeanalizowali wpływ konsumpcji nabiału w okresie dojrzewania na ryzyko zapadnięcia na  cukrzycę typu 2 w życiu dorosłym.

Opierając się na „próbce” 37.038 kobiet, naukowcy otrzymali jednoznaczne wyniki. Rezultat ich pracy wskazywał na to, że ryzyko zapadnięcia na cukrzycę w życiu dorosłym wśród młodych kobiet konsumujących najwięcej nabiału w wieku 13 i 17 lat jest znacznie niższe w porównaniu z grupą kobiet konsumujących mniej nabiału.

Według branych pod uwagę w analizie statystycznej kryteriów, ryzyko to zostało zredukowane o 30-40% i było szczególnie  związane z dziennym spożyciem nabiału w okresie dorastania. U kobiet zawsze spożywających duże ilości produktów mlecznych ryzyko cukrzycy było najniższe. Co więcej, badanie potwierdziło, że generalnie kobiety, które w okresie dojrzewania spożywały nabiał, kontynuują jego spożycie również w wieku dorosłym. Autorzy nie wyrazili opinii na temat mechanizmów, które mogłyby być odpowiedzialne za ten dobroczynny wpływ nabiału na ryzyko cukrzycy. Poza możliwym wpływem na różne czynniki związane z chorobą (waga, insulinoodporność, wysokie ciśnienie), bierze się pod uwagę tezę, że spożycie nabiału związane jest ze zdrowszym stylem życia i/lub zachowaniami. Tak więc, w tym badaniu nastolatki spożywające więcej produktów mlecznych były również aktywniejsze fizycznie, i mając 18 lat przybyły na wadze mniej oraz piły mniej napojów słodzonych, niż reszta grupy.

Co ciekawe, dużo lepsze wyniki dla osób spożywających nabiał były niezależnie od tego, czy w diecie mieli oni produkty o niskiej zawartości tłuszczu czy nie. Oznacza to, że zarówno nastolatki spożywające produkty nabiałowe i  niskotłuszczowe i pełnotłuste, mają większą szansę obronić się przed cukrzycą typu 2 w życiu dorosłym.

Po takiej informacji nie zostaje nic innego, jak zerknąć do lodówki i sprawdzić, czy stoją tam jogurty, serki, twaróg, żółty ser. Jeśli nie – warto uzupełnić ten zapas, niech nasze dzieci sięgają po zdrowe produkty dbając już o swoje zdrowie na przyszłość. A my dawajmy im dobry przykład.

Na stronie kampanii www.kochammleko.pl trwa rekrutacja do mlecznego programu. Jeżeli jeszcze nie macie kota na punkcie mleka? Rejestracja szkoły jest bardzo prosta! Aby przystąpić do programu, wystarczy wejść na stronę i wypełnić deklarację. Udział w projekcie jest całkowicie bezpłatny, jednak ilość materiałów ograniczona.

Kampania jest realizowana przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Akcja trwa do końca 2016 roku i jest sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Mleka.

Szczegółowe informacje na temat realizacji programu znajdują się na stronie www.kochammleko.pl