Coś dobrego dla uspokojenia nerwów
W dzisiejszych czasach większość z nas żyje w stresie. Robimy kilka rzeczy jednocześnie, gonimy i doba ma wciąż za mało godzin. Może warto w tym pędzie przystanąć na chwilę, chociażby z racji Dnia Odpoczynku dla Zszarganych Nerwów przypadającego 28 października.
Stres może być pozytywny – mobilizujący oraz negatywny – paraliżujący i blokujący nasze działania. Możemy jednak skutecznie walczyć z tym drugim rodzajem, przywracając równowagę naszemu organizmowi. Jest na to kilka prostych sposobów.
Po pierwsze spacery. Wyjście na świeże powietrze i obserwowanie natury wycisza i uspokaja nasze nerwy, poza tym ruch fizyczny dodatkowo powoduje wydzielanie hormonów szczęścia.
Na odstresowanie poleca się budowanie relacji – spotkania z życzliwymi ci osobami. Warto wybrać się także na przykład na dobrą komedię lub obejrzeć skecze kabaretowe. Skutecznym działaniem jest także poświecenie uwagi swojemu hobby – robimy wtedy to, co lubimy i nasze myśli ukierunkowane są na te właśnie czynności.
Nie można zapominać o odpowiedniej diecie i dostarczeniu naszemu organizmowi potrzebnych substancji. Właściwie dobrana dieta potrafi obniżyć poziom stresu. Warto więc mięso zamienić na warzywa i owoce, zaś do codziennego menu dołączyć mleko. Czemu akurat mleko? Otóż zawiera ono magnez, który rozluźnia mięśnie, pomaga w odprężeniu się, obniża ciśnienie i ułatwia zasypianie. Mleko, oprócz magnezu, zawiera białko, wapń i całą gamę witamin. Jest też bardzo nisko kaloryczne, więc można spokojnie wypić je wieczorem.
Oprócz mnóstwa wartości odżywczych wypicie szklanki mleka wpływa na naszą psychikę, przywołuje bowiem miłe wspomnienia. Większość z nas pamięta, gdy wszelkie troski z dzieciństwa ulatywały przy szklance ciepłego mleka, czasami mleka z miodem albo filiżance kakao. Warto do tego powrócić.
Niech nasze zszargane nerwy odpoczywają każdego dnia. Zadbajmy o swój organizm.
Projekt „Mamy kota na punkcie mleka” realizowany jest przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka, sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.