„Qmam kasze” na koniec lata, czyli jak zatrzymać słońce na dłużej – przepisy
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna składać się z 5-6 porcji produktów zbożowych dziennie. Ambasadorka kampanii „Lubię kaszę” – Maia Sobczak, autorka bloga „Qmam kasze”, poprzez swoje przepisy odkrywa, jaki potencjał drzemie w polskich odmianach kaszy oraz podpowiada, z czym ją łączyć, aby smacznie uczcić kończące się lato.
Sezon na kasze trwa przez cały rok, jednak o tej porze smakuje ona szczególnie dobrze. Maia Sobczak, znana z tworzenia nietuzinkowych kompozycji smakowych oraz łączenia świeżych warzyw i owoców z kremową jaglaną, lekką kukurydzianą, pożywnym pęczakiem czy gryczaną, zaspokaja apetyt nawet najbardziej wymagających smakoszy.
– Jeśli znudziły się nam standardowe kanapki serwowane na śniadanie, polecam przygotowanie bogatej w witaminy i składniki odżywcze kaszy jaglanej. Wpływa ona korzystnie na odporność, łagodzi stany zapalne oraz spowalnia procesy starzenia się. Najlepiej smakuje, gdy jest ugotowana np. w soku jabłkowym i podana w towarzystwie gorącej gruszki i chrupiącego rabarbaru. To doskonała propozycja, aby pozbyć się nudy na talerzu i podać najbliższym coś pysznego i zdrowego na początek dnia – zachęca Maia Sobczak, ambasadorka kampanii.
Kasza kukurydziana zawierająca luteinę, która neutralizuje wolne rodniki będące główną przyczyną pogarszania się wzroku, będzie doskonałą alternatywą drugiego śniadania, które można podać dziecku w domu lub spakować do plecaka.
– Sezonowe owoce jak śliwki, borówki czy brzoskwinie podane na surowo, bądź ugotowane idealnie będą komponowały się z delikatną kaszą kukurydzianą. Po schłodzeniu możemy łatwo ją pokroić na kawałki, przełożyć do pojemnika i dać maluchowi jako pożywną przekąskę do szkoły. Tak podana kasza z pewnością zasmakuje nawet największym niejadkom – mówi blogerka.
Owsiana – najlepsze źródło rozpuszczalnego błonnika dającego uczucie sytości, może być podana zarówno na śniadanie, jak i kolację. Jako poranna owsianka doskonale będzie smakowała z letnimi owocami, jednak można ją również podać w formie smakowitego smoothie.
– Zielone smoothie, które przygotowuję z gruszek w towarzystwie domowej mięty to jedna z moich ulubionych propozycji. Jest lekkie, kremowe w smaku i zaspokaja apetyt na długo, a dodatkowo z powodzeniem może zastąpić słodką przekąskę. Łatwo gasi pragnienie, a jednocześnie dostarczy naszemu organizmowi cennych składników odżywczych – dodaje Maia Sobczak.
Na zwiększenie odporności wpływa między innymi kasza jęczmienna, dzięki dużej ilości cynku i β-glukanów. Pęczak – stanowiący jej odmianę – może być bazą do przygotowania zdrowego i smakowitego obiadu.
– Dla tych, którzy dbają o linię lub po prostu zdrowo się odżywiają, polecam sałatkę na bazie jęczmiennej z arbuzem, brzoskwinią, obficie posypaną natką pietruszki bogatą w wit. C. Idealnie odżywi i orzeźwi organizm, a także korzystnie wpłynie na poprawę metabolizmu – zachęca blogerka.
Informacje o kaszy, porady oraz autorskie przepisy można znaleźć na stronie internetowej www.lubiekasze.pl oraz fanpage’u facebook.com/lubiekasze.
Przepisy na dania z kaszą w roli głównej od Mai Sobczak, autorki bloga „Qmam kasze”, ambasadorki kampanii„Lubię kaszę” |
Pęczak i smażona rzodkiewka na maśle szałwiowym
Składniki:
1/2 szklanki pęczaku
2 łyżki masła klarowanego
szczypta ziaren kopru włoskiego
pęczek rzodkiewek
5-6 ciemnych winogron
garść liści świeżej szałwii
szczypta pieprzu cytrynowego
szczypta utartej skórki z cytryny
łyżka syropu imbirowego lub klonowego
szczypta wędzonej soli
kilka listków świeżej mięty (drobnych)
Przygotowanie:
Pęczak przepłukuję na gęstym sicie. W garnku rozgrzewam łyżeczkę masła klarowanego, wrzucam umyty pęczak, dodaję szczyptę całych ziaren kopru włoskiego i podsmażam chwilę. Całość zalewam szklanką zimnej wody i gotuję, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiam pod przykryciem.
Rzodkiewki i winogrona myję, kroję na mniejsze części. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, dodaję pieprz, sól i liście szałwii. Podsmażam je, aż staną się chrupiące i odławiam na talerz, wrzucam na gorące masło rzodkiewki i podsmażam na wysokim ogniu przez 2 min. Na koniec dodaję łyżkę syropu imbirowego, ugotowaną kaszę i utartą skórkę cytrynową. Całość wykładam na talerz, dekoruję podsmażonymi listkami szałwii, świeżą miętą i ciemnymi winogronami.
Jaglana, piękny rabarbar i gruszka
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżka oleju kokosowego
szklanka tłoczonego soku z gruszki
szczypta świeżo mielonego pieprzu
szczypta soli
łodyga rabarbaru
łyżka syropu klonowego
plaster świeżej gruszki
łyżeczka listków bazylii greckiej lub zwykłej
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłukuję na gęstym sicie, dwukrotnie przelewam ją wrzątkiem. W garnku rozgrzewam łyżeczkę oleju kokosowego, podprażam kaszę i zalewam sokiem gruszkowym. Gotuję, aż kasza wchłonie prawie cały płyn. Odstawiam pod przykryciem.
Rabarbar myję, kroję na około 2 cm części. Na patelni rozgrzewam pozostały olej kokosowy i smażę rabarbar na dość dużym ogniu przez około 5 min., dodaję syrop klonowy i podsmażam jeszcze przez chwilę. Przekładam rabarbar na talerz, kroję gruszkę na połowę, na ciepłej patelni z rabarbarowym smakiem podsmażam grubszy plaster gruszki, zdejmuję go, wykładam 4 łyżki kaszy i mieszam z rabarbarem. Podaję całość ze szczyptą pieprzu, soli i pachnącymi listkami bazylii. Proponuję tak właśnie zacząć dzień, miłość od pierwszego oddechu!
Polenta kukurydziana z truskawką i orzechami
Składniki:
1 kubek mleka kokosowego
4 łyżki kaszki kukurydzianej
różowa sól szczypta
5 świeżych i pachnących truskawek
łyżka nerkowców
łyżeczka masła klarowanego
łyżeczka syropu klonowego albo miodu
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta cynamonu i kardamonu
kilka listków mięty lub drobnej bazylii
Przygotowanie:
Kubek mleka kokosowego rozgrzewam w rondlu, wsypuję kaszkę kukurydzianą energicznie mieszam i gotuję przez 5 minut, odstawiam z ognia. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam orzechy, dodaję kardamon, cynamon i podsmażam na złoty kolor. Truskawki myję, kroję i zostawiam do obcieknięcia. W wersji na ciepło np. na pyszne śniadanie wykładam łyżką polentę na talerz, dekoruję ją truskawkami, orzechami, listkami mięty i polewam łyżeczką syropu klonowego.
Można podać wersję na zimno, jako zwieńczenie obiadu lub deser wcinany ze smakiem na kocu. Trzeba ciepłą polentę przełożyć do prostokątnego pojemnika, wyrównać i wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzoną pokroić nożem na zgrabne kostki, wyłożyć na talerz lub do słoiczka na wynos, dodać truskawki, podsmażone orzechy, listek mięty i pyszny syrop klonowy.
Zupa ze świeżych pomidorów i arbuza z kaszą jaglaną
Składniki:
1 kg pachnących pomidorów
1/2 średniego arbuza
masło klarowane lub słodka oliwa
2 gałązki oregano
gałązka tymianku
świeżo mielony czarny pieprz
szczypta soli do smaku
ugotowana kasza jaglana (może być gotowana z dodatkiem soku jabłkowego)
Przygotowanie:
Pomidory polewam wrzątkiem, obieram, wykrawam gniazda i szatkuję na drobno. W rondlu rozgrzewam masło klarowane z dodatkiem oregano, tymianku, świeżo mielonego pieprzu i soli. Odławiam zioła, dodaję pokrojone pomidory, przesmażam całość aż pomidory się rozpadną i zredukują się trochę – najlepiej do połowy. Zestawiam rondel z ognia.
Arbuza kroję, wykrawam soczysty środek i staram się usunąć wszystkie pestki. Dodaję oczyszczone kawałki do pomidorów i całość miksuję blenderem. Doprawiam do smaku i serwuję w letniej temperaturze z łyżką ugotowanej kaszy jaglanej.
Owocowa sałatka z kaszą jęczmienną i pietruszką
Składniki:
1/2 małego arbuza
3 słodkie nektarynki
garść poszatkowanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
szczypta pieprzu (opcjonalnie)
solidna łyżka miodu akacjowego
1/2 cytryny
3 łyżki słodkiego oleju (migdałowy, słonecznikowy tłoczony na zimno albo dobry rzepakowy)
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną przepłukuję na gęstym sicie, podprażam w rondelku i gotuję w proporcji 1:2, aż wchłonie niemalże całą wodę. Odstawiam na bok rondel. Czosnek obieram, szatkuję i rozcieram na drewnianej desce z solą. Arbuza wykrawam z zielonej skórki i kroję na kawałki. Nektarynki obieram bardzo dokładnie, usuwając z nich możliwie jak najwięcej białej skórki i rozdzielam na cząstki.
W kubeczku mieszam miód, olej, pieprz, czosnek i sok z cytryny. W misce mieszam kaszę z owocami, zalewam mieszanką miodu z olejem i zasypuję poszatkowaną natką pietruszki. Serwuję z niewielkim kawałkiem cytryny, żeby przypomnieć sobie słońce.