Woda źródlana a woda mineralna
Woda mineralna i woda źródlana w sprzedaży dostępne są w plastikowych butelkach. – Przed wrzuceniem do worka puste opakowania i plastikowe butelki należy zgniatać, w ten sposób zajmują mniej miejsca, a co za tym idzie nie generują konieczności opróżniania kontenerów częściej niż zakładały to prognozy – mówi Michał Paca, właściciel firmy Ziemia Polska kompostownia
Woda mineralna
Woda mineralna jest czerpana ze zbiorników podwodnych. Jej nazwa pochodzi od dużej ilości minerałów, które są w niej obecne. Minerały te to m.in. sód, potas, wapń i magnez. Zależnie od tego jak dużo minerałów zawartych jest w wodzie, wyróżnia się cztery jej rodzaje: bardzo niskozmineralizowana (50 mg/l), niskozmineralizowana (około 500 mg/l), średniozmineralizowana (do 1500 mg/l) i wysokozmineralizowana (ponad 1500 mg/l). Według opinii niektórych osób woda mineralna ma mieć lekko metaliczny smak.
Woda średniozmineralizowana może pełnić funkcję napoju potreningowego, który uzupełni poziom elektrolitów. Częste picie wody wysokomineralizowanej może być przyczyną kamicy nerkowej.
Woda źródlana
Woda źródlana to woda naturalnego pochodzenia. Jest zwykle niskozmineralizowana. Ma niewielką zawartość składników mineralnych (ok. 200-500 mg/l). Dzięki temu nadaje się do stałego spożycia. Ma delikatny smak i różne przeznaczenie. Można ją pić, przygotowywać z nią pokarmy i napoje. Jest też bezpieczna dla dzieci.
Woda mineralna czy źródlana?
Wybierając wodę należy zwracać uwagę na stopień mineralizacji. Dla dzieci i niemowląt najlepsza jest woda źródlana, która ma niską zawartość składników mineralnych. Osoby dorosłe mogą pić wodę mineralną, która jest średnio lub niskozmineralizowana lub wodę źródlaną. Najlepiej wybierać wodę o niskiej zawartości sodu, ponieważ jest on obecny także w przeciętnej diecie, a nadmiar sodu podnosi ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.
Wody wysokozmineralizowane można pić fazami naprzemiennie z wodą niskozmineralizowaną lub źródlaną. Codzienne picie wody o dużej zawartości minerałów może negatywnie wpływać na funkcjonowanie nerek i przewodu pokarmowego.