Jak wybrać najlepszy szybkowar wart swojej ceny?
W związku z gwałtownie rosnącą popularnością szybkowarów w Polsce, postanowiliśmy przybliżyć zagadnienia związane z tym funkcjonalnym i niezwykle praktycznym sprzętem kuchennym. Zapraszamy do lektury!
Krótki rys historii i popularności
Pierwsze szybkowary pojawiły się w kuchennych progach już w XVII wieku (wynalezione przez Denisa Papina w 1679 roku i ochrzczone złowróżbnym mianem “zmiękczaczy kości”), a największą popularność zdobyły na początku swojej kariery w “kraju kucharzy” – Włoszech. To właśnie stamtąd ich sława szybko rozeszła się po całej Europie, zyskując im coraz większe grono sympatyków. W Polsce szybkowar od niedawna zaczął cieszyć się poważaniem, jednak trend ten utrzymuje się od kilku lat z niesłabnącą popularnością. Polska nazwa wywodzi się od jego podstawowej funkcji, czyli możliwości szybkiego gotowania (ze staropolskiego: szybkie warzenie)
Dla kogo szybkowar jest idealnym pomocnikiem kuchennym?
Jeśli nieustannie narzekasz na brak czasu lub stawiasz swoje pierwsze kroki w gotowaniu – szybkowar jest dla Ciebie idealną opcją. Pozwala on nie tylko szybciej przygotować posiłki, ale także – niemal całkowicie (przy właściwym stosowaniu) wyklucza możliwość jakiejkolwiek wpadki podczas ich przyrządzania. Dzięki jego pomocy możesz nie martwić się o przypalenie posiłku, a Twoje potrawy będą wyglądały i smakowały dokładnie tak, jak powinny.
W przypadku, gdy prowadzisz “zabiegany” tryb życia, jesteś osobą nie mającą pojęcia jak przyrządzić pierwsze dania na ciepło lub z powodu dotychczasowych sprzętów kuchennych nieustannie zdarza Ci się coś sknocić – naprawdę warto zainwestować w szybkowar.
Jak działa szybkowar?
Mechanizm działania szybkowaru jest niezwykle prosty, a przez to – tak przyjazny dla użytkownika. Cały proces gotowania z jego pomocą sprowadza się do podniesienia ciśnienia w jego wnętrzu w trakcie przyrządzania potraw (zazwyczaj oscyluje ono wówczas w granicach 2 atmosfer) i dzięki temu – podniesieniu temperatury. O ile w przypadku standardowego gotowania wynosi ona zazwyczaj 100 stopni w skali Celsjusza, w szybkowarze jest w stanie osiągnąć nawet 120 stopni.
Szczelna pokrywa uniemożliwia także ulatnianie się parze wodnej, dzięki czemu możesz mieć pewność, że Twoja potrawa będzie wyglądała dokładnie tak, jak z podręczników kucharskich. Unikniesz również przypalenia szybkowaru, które często zdarza się w przypadku zwykłych garnków, właśnie w związku z wodą szybko uciekającą pod postacią pary.
Prostota obsługi – największy atut szybkowaru
Po nalaniu wody do szybkowaru (w zależności od jego rozmiaru są to zazwyczaj 2-3 szklanki) i rozpoczęciu jego pracy, oczekujemy na sygnał gotowania. Będzie to głośny gwizd, przypominający nieco ten z czajnika – jest to oznaka, że w jego wnętrzu powstała wymagana do gotowania temperatura. Rozpocznie on wówczas samoczynną regulację pary, poprzez zawór, w celu osiągnięcia bezpiecznego ciśnienia, które nie będzie grozić jego eksplozją. Przyrządzanie potrawy można uznać za zakończone w momencie odblokowania się automatycznego zaworu bezpieczeństwa. Jednym słowem – szybkowar niemal wszystko wykonuje za nas. Banalne, prawda?
Na co zwrócić uwagę podczas doboru odpowiedniego modelu?
Masz już pewność, że szybkowar z pewnością Ci się przyda? Warto zatem przyjrzeć się kilku jego cechom, które pozwolą na wybór egzemplarza adekwatnego do Twoich potrzeb:
- Wielkość – standardowe modele szybkowarów mieszczą się w granicach pojemności od 2 do 10 litrów, z czego należy uwzględniać tu podczas wyboru również wolną przestrzeń, potrzebną na osiągnięcie wymaganego ciśnienia. Przestrzeń użytkowa szybkowaru wynosi więc 2 / 3 jego całkowitego rozmiaru. Najbardziej optymalnym wyborem w przypadku rodziny 4-osobowej będzie szybkowar o pojemności 6 litrów, pozwalający na przygotowanie pełnego obiadu za jednym jego uruchomieniem.
- Materiał wykonania – w zdecydowanej większości przypadków spotkać się możemy z aluminium, bądź stalą nierdzewną. Zaletą pierwszego surowca jest jego mały ciężar oraz zdolność do szybkiego i równomiernego nagrzewania się. Wadą z kolei – duża podatność na różnego rodzaju uszkodzenia natury mechanicznej, a także przebarwienia, które w końcu prowadzą do jego niezdatności do prawidłowego funkcjonowania. Alternatywą w tym przypadku są szybkowary z aluminium anodowanego, które charakteryzują się większą wytrzymałością.
Stal nierdzewna, która posiada znacznie większą odporność na uszkodzenia jest zdecydowanie lepszym wyborem w przypadku poszukiwań szybkowaru, który ma nam posłużyć przez lata. Warto zwrócić tu uwagę, by wybierany przez nas model posiadał w swojej podstawie również aluminiowy pierścień, który sprawia, że stalowy szybkowar zyskuje zyskuje właściwości nagrzewania podobne do aluminiowego.
- Średnica naczynia – warto zwrócić tu szczególną uwagę na preferencje dotyczące przyrządzanych przez nas posiłków. Czy często gotujemy zupy na dużych kawałkach mięsa? Jak często korzystamy z mrożonek, wyciąganych wprost z zamrażalnika i trudnych do porcjowania? Jeśli chcemy zakupić możliwie funkcjonalny produkt, poza jego pojemnością warto również wybrać ten, który będzie posiadał średnicę wystarczająco dużą do naszych celów.
- Model klasyczny, czy elektryczny? Jeśli podczas zakupu kierujemy się ceną – wersja klasyczna będzie idealnym wyborem na pierwszy zakup. Prosty model działania, opierający się na zasadzie podobnej do standardowego garnka (ustawiany na płycie grzewczej) można nabyć w bardzo przystępnych cenach. W przypadku, gdy jednak interesują nas dodatkowe funkcje, takie jak możliwość automatycznego wyłączania po zakończeniu gotowania, czy różne funkcje do zaprogramowania – warto zastanowić się nad szybkowarem elektrycznym. Jest on co prawda droższy, ale upraszcza nam pracę nad przyrządzeniem posiłków do absolutnego minimum.
Gotowanie czas zacząć!
Jeśli już zapadła ostateczna decyzja i wiesz, że szybkowar jest wynalazkiem stworzonym właśnie dla Ciebie – kieruj się powyższymi wskazówkami, aby wybrać idealny model. Pamiętaj również, że w przypadku szybkowarów niezwykle istotnym elementem ich pracy jest zawór bezpieczeństwa, którego sprawność należy regularnie poddawać kontroli. Pozwoli to nie tylko zachować go w pełni funkcjonalnym przez długi czas, ale również – zagwarantuje pełne bezpieczeństwo w trakcie gotowania potraw.
Partnerem merytorycznym artykułu jest witryna oferująca różnorodne akcesoria kuchenne, w tym także szybkowary – ostry-sklep.pl