Kawa kocha czekoladę
Czekolada z jednej strony dodaje energii, pobudza umysł i sprzyja wydzielaniu endorfin, z drugiej zaś działa relaksująco, przywołując miłe wspomnienia z dzieciństwa. Przypadający na 12 kwietnia Międzynarodowy Dzień Czekolady to świetna okazja, by skorzystać z ciekawych, kulinarnych inspiracji i przygotować ją w postaci napoju w połączeniu z aromatyczną kawą.
Czekolada najczęściej kojarzona jest z pozytywnym wpływem na nasz nastrój. Takie działanie zawdzięcza wysokiej zawartości fenyloetyloaminy, związku o działaniu antydepresyjnym, wydzielanego przez nasz mózg. Podobne właściwości przypisywane są także obecnym w jej składzie anandamidom – neuroprzekaźnikom produkowanym przez organizm podczas relaksu. Bogata w magnez czekolada wspomaga pracę systemu nerwowego i sprzyja zwiększaniu koncentracji oraz wydolności umysłowej. Z kolei dobroczynnym działaniem na nasz układ krążenia wyróżniają się obecne w niej flawonoidy, podobne do substancji obniżających ryzyko chorób serca, które znajdziemy w czerwonym winie i zielonej herbacie. Warto pamiętać, że dobra gatunkowo czekolada jest nie tylko doskonałą propozycją deserową. Jako składnik słodkiego napoju w połączeniu z pobudzającą kawą, świetnie poprawia nastrój w ciągu dnia. Kompozycja tych dwóch produktów znana jest na całym świecie, a bazujące na niej przepisy cieszą się różnorodnością, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.
Kawa z małymi smakołykami
Czekoladowe ciasteczka to jeden ze smaczniejszych sposobów na poprawę nastroju. Ciekawą propozycją będzie więc stworzenie deseru kawowego na bazie tych specjałów. Do jego wykonania posłużą lody o smaku śmietankowym lub waniliowym, które nałożymy na spód wysokiej szklanki. Następnie zasypujemy je grubą warstwą pokruszonych ciasteczek. Całość zalewamy aromatycznym espresso, zaparzonym ze świeżo zmielonych ziaren. Wierzch deseru dekorujemy ubitą na sztywno śmietanką i startą czekoladą.
Espresso przyprawione słodyczą
W połączniu z czekoladą, nowego oblicza nabiera tradycyjne, aromatyczne espresso. Ciekawą propozycją, która przypadnie do gustu wielbicielom słodyczy jest pochodzące z włoskiego Piemontu Marocchino. – Pierwszym krokiem, dzięki któremu uzyskamy intensywny smak i oryginalny wygląd kawy, jest zwilżenie wewnętrznych ścianek szklaneczki parą wodną. Następnie obficie posypujemy je kakao – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – W ten sposób powstanie baza, która idealnie wzbogaci smak esencjonalnego espresso. Po wlaniu kawy, uzupełniamy ją spienionym na gładką piankę mlekiem i przyprószamy kakao – dodaje ekspert. Warto również wspomnieć o innym wariancie czekoladowego espresso zwanym Mokaccino. Napój ten podawany jest w stumililitrowej szklaneczce, do której wlewamy gorącą gorzką czekoladę, a następnie świeżo zaparzone espresso. Całość dekorujemy bitą śmietaną i kakaową posypką.
Tradycyjna Caffe Mocha na różne sposoby
Caffe Mocha to jeden z wariantów latte, a więc kawy połączonej z dużą ilością mleka. Podstawą tego typu napojów, jest aromatyczne espresso, przyrządzone w ekspresie lub kafetierze. By uzyskać doskonały, intensywny smak, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na rodzaj mieszanki, którą wykorzystamy do jego przygotowania. W przypadku słodkich napojów lub deserów, najlepiej sprawdzą się mocno palone ziarna, w obróbce których wyeliminowano kwasowe nuty. Istnieje kilka sposobów na przygotowanie Caffe Mocha. Według najpopularniejszego, wywodzącego się z włoskiej tradycji, na dno szklanki wlewa się 20 ml gorącej, gęstej czekolady, stanowiącej słodką bazę. Następnie dodajemy aromatyczne espresso oraz warstwę ciepłego, spienionego mleka. Całość możemy zwieńczyć ubitą na sztywno śmietanką, nakładaną łyżeczką. W wielu krajach, przepis ten jest jednak często modyfikowany. Ciekawym wariantem jest przyrządzenie napoju poprzez podgrzanie kawy z czekoladą w rondelku i przyprawienie go cynamonem, anyżem lub wanilią. Tak przygotowany warto udekorować posypką z kakao.
Lodowy deser na każdą okazję
Alternatywą dla ciepłych napojów jest deser w postaci kawy z lodami, który można łatwo przygotować w domu. Zaczynamy od połączenia lodów czekoladowych oraz waniliowych z espresso. By uzyskać kremowy i delikatny mus, całość należy energicznie wymieszać za pomocą shakera lub dzbanka do spieniania mleka. Ciekawym rozwiązaniem jest również możliwość dodania lodu w kostkach oraz słodkiego syropu np. amaretto. Po dokładnym wymieszaniu składników, napój przelewamy do wysokiej szklanki, dekorujemy bitą śmietaną i posypujemy kakao. Alternatywą dla tego deseru może być espresso na ciepło, serwowane w towarzystwie lodów. W Caffè Affogato do wysokiej szklanki nakładamy 3 gałki lodów waniliowych. Następnie zalewamy je podwójnym, świeżo zaparzonym espresso tak, by składniki mogły się wymieszać pod wpływem wysokiej temperatury naparu. Deser dekorujemy bitą śmietaną i sosem kakaowym.
Klasyczne cappuccino w słodkim wydaniu
Tradycyjne, włoskie cappuccino wzbogacone słodkimi nutami to kolejna propozycja, która spotka się z uznaniem wielbicieli czekolady. – Efektowne Cappuccino Viennese, serwowane w eleganckiej, wysokiej szklance dobrze sprawdzi się także jako urozmaicenie domowych przyjęć. Przyrządzanie napoju zaczynamy od przygotowania gorącej, gęstej czekolady – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Następnie dodajemy espresso, uzupełniając je mleczną pianką. Całość równomiernie ozdabiamy bitą śmietaną, rozpoczynając od dekorowania wewnętrznych ścianek szklanki. Wierzch przyprószamy posypką kakaową lub startą czekoladą – dodaje ekspert. Z uwagi na walory smakowe i estetyczne, Cappuccino Viennese może być z powodzeniem serwowane jako alternatywa dla poobiednich ciast i deserów.