Zmiksowane witaminy – smaczny koktajl na upały
Nie ma nic lepszego podczas gorących dni niż koktajl owocowy bądź warzywny. Podczas wysokiej temperatury powietrza nie mamy ochoty na jedzenie, dlatego makro- i mikroskładniki dostarczone w formie pitnej są najlepszym rozwiązaniem.
Ze względu na to, że do koktajli nie dodaje się cukru ani dodatkowych przypraw, są one niskokaloryczne. Zrobione z owoców lub warzyw są bogate w błonnik pokarmowy i regulują pracę układu pokarmowego.
Warto dodać również , że żyjemy coraz szybciej i nie ma mamy czasu na regularność posiłków. Idealnym rozwiązaniem także w tym przypadku są koktajle. Przygotowanie ich nie zajmuje wiele czasu, dostarczają nam energii, witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Można przyrządzić je z ulubionych warzyw lub owoców na różne sposoby .
Przedstawiam Wam jeden z moich ulubionych przepisów na koktajl egzotycznyJ Składniki podane w przepisie wystarczą na dwie porcje.
Składniki:
-2 dojrzałe kiwi
-1 banan
-1 szklanka mleka 0,5%
-1/2 szklanka kefiru naturalnego
Przygotowanie:
- 1. Kiwi obrać, pokroić i w miarę możliwości usunąć pestki. Banana obrać i pokroić w plastry.
- 2. Owoce zmiksować, powoli wylewając mleko i kefir. Koktajl przelać do szklanek i od razu podawać.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
Energia : 226 kcal
Białko: 8,8 g
Tłuszcz: 2,75 g
Węglowodany: 45,3 g
Błonnik: 3,6 g
Autor: dietetyk, mgr Urszula Jaczewska