Jak oni gotują – czyli kulinarne przepisy na ulubione smakołyki Kota Mleczysława
Z końcem czerwca do blisko 2500 szkół zarejestrowanych w programie „Mam kota na punkcie mleka” trafi niezwykła książka kucharska, będąca zbiorem najsmaczniejszych przepisów na potrawy z mleka i nabiału. Jej autorami są dzieci, które wzięły udział w konkursie kulinarno-plastycznym „Moje ulubione mleczne danie”, przeprowadzonym w ramach kampanii „Mam kota na punkcie mleka”.
„Przepisy pełne mleka, czyli to, co Kot Mleczysław lubi najbardziej” to wyjątkowa i bogato ilustrowana książka kucharska, na którą składają się konkursowe prace dzieci ze szkół podstawowych i gimnazjów biorących udział w programie „Mam kota na punkcie mleka”. Książka powstała w wyniku ogólnopolskiego konkursu „Moje ulubione mleczne danie”, ogłoszonego w marcu tego roku przez organizatorów kampanii – Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Postawione przed jego uczestnikami zadanie polegało na przygotowaniu potrawy na bazie dowolnego produktu nabiałowego oraz przesłaniu zdjęcia lub ilustracji wraz z towarzyszącym jej przepisem.
Jesteśmy miło zaskoczeni liczbą i poziomem zgłoszonych do konkursu prac. W zabawie udział wzięło blisko 650 uczniów ze szkół uczestniczących w programie – mówi Agnieszka Maliszewska, dyrektor Biura Polskiej Izby Mleka. – Po długich i burzliwych naradach Jury wyłoniło 40 finalistów, których prace znalazły się w książce. Mieliśmy naprawdę twardy orzech do zgryzienia, ponieważ w każdą z prac dzieci włożyły mnóstwo wysiłku i serca, a pysznych przepisów na mleczne co nieco mógłby im pozazdrościć niejeden wybitny szef kuchni – dodaje.
W opublikowanych w książce przepisach możemy znaleźć pomysły na ulubione smakołyki Kota Mleczysława, m.in. chrupiące gofry, pyszne koktajle na bazie jogurtu, serowe placki z kaszy manny, truskawkową panna cottę i wiele, wiele innych. Nie brakuje tu niezwykłych, kolorowych ilustracji i oryginalnych pomysłów, które staną się źródłem inspiracji niejednego kulinarnego entuzjasty.
Mamy nadzieję, że zebrane w książce przepisy przypadną do gustu nie tylko dzieciom, ale również ich rodzicom. Chcielibyśmy, aby książka ta była okazją do spędzania wraz z dzieckiem miłych chwil w kuchni, podczas wspólnego, rodzinnego gotowania – mówi Agnieszka Maliszewska.
„Przepisy pełne mleka, czyli to, co Kot Mleczysław lubi najbardziej” trafią wkrótce do niemal 2500 szkół, które realizują program „Mam kota na punkcie mleka”. Czytelnicy, których interesują zebrane w książce przepisy na mleczne pyszności, mogą skorzystać z elektronicznej wersji książki, dostępnej na stronie programu: www.mamkotanapunkciemleka.pl w formie flipbooka oraz w wersji PDF.
O Polskiej Izbie Mleka
Polska Izba Mleka (PIM) jest największą organizacją branży mleczarskiej w Polsce. Została utworzona z inicjatywy spółdzielni i zakładów mleczarskich oraz firm z nimi współpracujących. Liczy ponad 70 członków,
a wśród podmiotów zrzeszonych znajdują się największe firmy mleczarskie i związane z branżą mleczarską. Głównym celem PIM jest współpraca członków i partnerów Izby na rzecz rozwoju i promocji polskiego mleczarstwa zarówno w Polsce, jak i zagranicą.
O Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka
Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka (PFHBiPM) została utworzona w 1995 roku. Jest organizacją niezależną, dobrowolną i samorządną. Zrzesza ponad 9 200 członków skupionych w 18 związkach regionalnych hodowców bydła i producentów mleka oraz w Polskim Związku Bydła Simentalskiego i Krajowym Związku Hodowców Czerwonego Bydła Polskiego