Cukiernica i mlecznik w jednym, eleganckim stylu
Codziennie sięgamy po kawę lub herbatę z mlekiem czy cukrem. Niemniej jednak na co dzień nie przywiązujemy aż tak dużej wagi do tego estetyki podawanych napojów. Często nalewamy mleko prosto z kartonu, gdyż jest to zwyczajnie bardzo wygodne. Tymczasem gdy mają nas odwiedzić goście, chcemy podać wszelkie dania lub napoje zimne oraz gorące w elegancki sposób. Do tego przyda nam się cukiernica i mlecznik w jednym stylu. Jak wybrać dobrą cukiernicę i mlecznik?
Efektownie podane
Wszyscy doskonale wiemy, do czego właściwie służy cukiernica i mlecznik. Jak sama nazwa wskazuje, podajemy w nich odpowiednio cukier lub mleko. Niegdyś cukiernica i mlecznik były często spotykane w kawiarniach i restauracjach. Dziś jednak zastąpił je cukier w saszetkach oraz mleko nalewane bezpośrednio do kawy, najczęściej w formie pianki. Nowoczesność nie weszła jednak w tak dużym stopniu do naszych domów, dlatego najczęściej podajemy cukier oraz mleko w cukiernicy i mleczniku. Są to bardzo ważne elementy zastawy, lecz producenci nie zawsze dodają je do kompletu. Tymczasem podanie mleka w mało efektywnym kartonie nie wygląda zbyt elegancko. To samo dotyczy cukru – nie możemy postawić go na stole w byle czym. Podanie tych dwóch produktów w cukiernicy oraz w mleczniku wyraża między innymi szacunek dla gości. Co więcej, pozwala nam dopełnić estetyki naszego stołu, który zawsze pieczołowicie przygotowujemy na przybycie gości.
Jak wybrać dobrą cukiernicę i mlecznik?
Największy problem sprawia nam zawsze wybór odpowiednich elementów zastawy stołowej. W przypadku, gdy są one dodane do kompletu, to nie mamy żadnego problemu. Niemniej jednak najczęściej musimy je dokupić osobno. Z jednej strony takie rozwiązanie wpisuje się w dzisiejsze trendy – ostatecznie nie wszystko musi przecież do siebie idealnie pasować. Dziś w modzie jest dobieranie „po trochu” z każdego stylu. Z drugiej jednak strony musimy dopilnować, aby styl, w jakim wykonane są cukiernica i mlecznik nie odbiegał znacznie od stylu, w jakim wykonana jest cała zastawa. Jeśli postawiliśmy na białe talerze, to możemy do nich dobrać cukiernicę i mlecznik z delikatnym zdobieniem, aby nieco przełamać jednolity wygląd stołu. Jeżeli jednak naszą zastawę zdobią fikuśne wzorki, to wybierzmy raczej cukiernicę i mlecznik w jednolitym kolorze. Ważne, aby oba elementy wyglądały tak samo – dzięki temu wygląd naszego stołu będzie w miarę jednolity. Co więcej, dzięki wyborze cukiernicy i mlecznika z jednego zestawu, możemy postawić oba naczynia na stole, gdy goście przychodzą jedynie na szybką, popołudniową kawę.