Jak uzupełniać dietę w mikroelementy?

Aby ludzki organizm prawidłowo funkcjonował należy dostarczyć mu niezbędnych składników, które odpowiedzialne są za właściwy przebieg procesów zachodzących w ciele. Witaminy i mikroelementy dostarczane są przede wszystkim z pożywieniem. Jak zadbać o ich prawidłowy poziom?

 

Za co odpowiadają witaminy i minerały?

Organizm człowieka to skomplikowany mechanizm. Jego prawidłowe funkcjonowanie zależy od wielu czynników. Jednym z ważniejszych jest dieta, która powinna dostarczać witaminy i minerały odpowiedzialne za przebieg różnych procesów. Wśród najważniejszych witamin i mikroelementów można wymienić:

Witaminy z grupy B, które odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, transportu tlenu czy regulacji poziomu cholesterolu. Mają też wpływ na wygląd i kondycję skóry.

– Witaminy A i D wspierają prawidłowe działanie układu kostnego, zapewniając właściwą gospodarkę wapniową. Witamina A wpływa też na prawidłową pracę narządu wzroku.

– Witamina C odpowiedzialna jest przede wszystkim za odporność organizmu, ale wspiera też wiele procesów, takich jak produkcja kolagenu czy metabolizm tłuszczy.

– Żelazo, którego zadaniem jest zadbanie o prawidłowy rozwój dzieci oraz zapobieganie niedokrwistości.

– Cynk odpowiada za dobry stan włosów, skóry i paznokci.

 

To tylko niektóre ważne dla organizmu witaminy i minerały. Ich niedobory mogą doprowadzić do poważnych zmian oraz przyczynić się do rozwoju wielu chorób.

 

Właściwa dieta źródłem witamin i minerałów

Odpowiednio zbilansowana dieta powinna dostarczyć wszystkich niezbędnych składników, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. U niemowląt i dzieci warto wdrożyć zalecenia schematu żywienia niemowląt, czyli oficjalnego dokumentu przygotowanego przez Instytut Matki i Dziecka. Stosując się do zaleceń ze schematu można mieć pewność, że dziecko będzie się prawidłowo rozwijać, a niezbędne witaminy i minerały będą na odpowiednim poziomie. Osoby dorosłe powinny pamiętać, żeby zbilansować swoją dietę i uwzględnić w niej produkty z różnych kategorii. Warzywa i owoce powinny każdego dnia znaleźć się wśród spożywanych produktów, ponieważ witaminy w nich zawarte są bardzo ważne dla organizmu. Nie należy też pomijać różnego rodzaju mięs, ponieważ każde z nich dostarcza innych drogocennych składników. Ryby, które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych także powinny być uwzględnione w tygodniowym menu. Ewentualne niedobory witaminy warto uzupełniać stosując suplementy diety.