Jak zrobić pyszne muffiny czekoladowe?
Muffiny czekoladowe to pyszny i łatwy w przygotowaniu deser. Jego zaletą jest nie tylko wyborny smak oraz prosty przepis, ale również wiele różnych możliwości przyrządzenia go. Wystarczy odrobina kreatywności lub ciekawych inspiracji, by ze zwykłych muffinek stworzyć deser niczym z najlepszych cukierni i restauracji.
Czego potrzeba do przyrządzenia muffinek doskonałych?
Czekolady! To najważniejszy składnik, od którego zależą walory smakowe deseru. Niezwykle ważne, by była dobrej jakości. Dzięki temu podczas rozpuszczania w kąpieli wodnej nie pojawi się ryzyko, że czekolada się zważy, a będzie miała jednolitą i gładką konsystencję. Pyszna czekolada to również zapewnienie niepowtarzalnego smaku. Warto zatem wybierać najlepszą zarówno piekąc muffinki z przepisu, w którym czekoladę się rozpuszcza, jak z takiego, w którym dodana jest w kawałkach.
Czy dodatki mają znaczenie?
Oczywiście, że tak! Podane z pysznym kremem czekoladowy, kremem toffi lub orzechowym będą smakować wybornie. Warto poznać wszystkie przepis na muffiny czekoladowe od Wedla. Wśród propozycji znajduje się mnóstwo ciekawych pomysłów, zarówno z kremem, jak i bez, z dodatkiem bananów, bakalii, orzechów i jeszcze większych porcji czekolady.
Uniwersalne porady, dzięki którym muffinki czekoladowe będą miały wyborny smak i zachwycający wygląd
- ➢ Czekoladę należy rozpuszczać w kąpieli wodnej, by uniknąć przypalenia. Konieczne jest, by woda miała odpowiednią temperaturę (nie wyższą niż 60-70 st. Celsjusza). Dzięki temu uniknąć można zwarzenia się czekolady.
- ➢ Mąkę należy przesiać razem z proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną.
- ➢ Składniki mokre należy połączyć osobno i składniki suche osobno, dzięki temu ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.
- ➢ Muffinki należy zdobić kremem dopiero gdy ostygną. Inaczej ciepła temperatura spowoduje, że krem rozpuści się i zacznie nieestetycznie spływać z babeczki.
- ➢ Jeśli nie posiada się papilotek do pieczenia, wnęki w blaszce warto wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.