4 przyprawy, które są niezbędne w daniach kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oceniana jest jako jedna z najlepszych na świecie. Wyróżnia się prostotą, dbałością o wysoką jakość składników oraz idealnym doprawieniem potraw. Aromatyczne dania, wykonane według przepisów rodem ze słonecznej Italii, podbiją kubki smakowe nawet wybrednych osób. Zastanawiasz się nad tym, jakich włoskich przypraw nie może zabraknąć w pastach, pizzach i innych propozycjach z tamtych stron świata? Czytaj dalej, przedstawimy Ci 4 włoskie przyprawy, które musisz mieć w swojej kuchni!
Jakie są typowo włoskie przyprawy?
Jeżeli masz zamiar przygotowywać dania kuchni włoskiej, to są przyprawy, których nie może w nich zabraknąć. Aby móc wiernie odwzorować tamtejsze smaki, musisz zaopatrzyć się w konkretne produkty. Oto one!
Bazylia
Najpopularniejszą, włoską przyprawą jest bazylia. Używana jest zarówno świeża, jak i suszona. To zioło, które ma nieco słodkawy, orzeźwiający aromat. Oprócz jego niezaprzeczalnych walorów smakowych, bardzo dobrze wpływa na pracę układu pokarmowego i wspomaga procesy trawienne. Ponadto bazylia pozytywnie działa na nastrój, a jej spożywanie wskazane jest także w przypadku przeziębienia. Do czego można jej używać? Suszona bazylia będzie świetnym dodatkiem do sosu do pizzy, a ze świeżej bazylii możesz wykonać pesto. Wystarczy, że zblendujesz pęczek bazylii z ząbkiem czosnku, 2 łyżkami orzeszków pinii, 70 ml oliwy z oliwek oraz dorzucisz tam nieco parmezanu, soli oraz pieprzu. Takie połączenie będzie strzałem w dziesiątkę do różnego typu makaronów.
Oregano
Kolejną przyprawą, bez której nie obejdzie się włoska kuchnia, jest oregano. Ta przyprawa z kolei zazwyczaj używana jest w formie suszonej. Wspaniale komponuje się z mięsem podawanym w różnej formie – zarówno pieczonym, smażonym, jak i grillowanym. Jej wspaniały smak często wzbogaca pizzę i spaghetti – jednak nie jest to jedyny jej atut. Wykazuje działanie bakteriobójcze oraz grzybobójcze, a przy tym również wspomaga działanie układu trawiennego.
Rozmaryn
Trzecią najpopularniejszą przyprawą, która od razu kojarzy się z włoskimi potrawami, jest rozmaryn. Najczęściej używany jest w postaci aromatycznej gałązki, choć jego suszona wersja także jest bardzo popularna. Przeważnie używany jest do mięs, którym nadaje wyjątkowy aromat. Rewelacyjnie wzbogaca również smak focacci oraz często wybierany jest do aromatyzowania oliwy. Oprócz tego wspomaga działanie układu odpornościowego, pracę wątroby oraz żołądka.
Czosnek
Niektórzy twierdzą, że czosnek to warzywo, jednak zgodnie z prawdą określany jest jako przyprawa. To produkt niezwykle wyrazisty w smaku, dlatego jest tak ceniony przez mieszkańców Italii. Często wręcz jest określany mianem jednego z kamieni węgielnych włoskiej kuchni. Bez niego nie obejdą się bruschetty, niektóre makarony oraz pizze. Aromat czosnku szczególnie ceniony jest w połączeniu z rybami, grzybami, bakłażanami i karczochami. Co więcej działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz wspiera budowanie odporności.
W wysokiej jakości, oryginalne, włoskie przyprawy zaopatrzysz się w e-sklepie Click Italia. To miejsce, które w swoim asortymencie posiada szeroki wybór produktów importowanych prosto z Włoch. Jeżeli chcesz przygotować dania tamtejszej kuchni, zaopatrz się w mieszanki naturalnych ziół. Wśród dostępnej oferty znajdziesz przyprawy do pizzy, bruschetty, mięs, ryb, a także frittaty.