4 najlepsze sałatki na grilla
Nawet najbardziej zagorzali mięsożercy często nie wyobrażają sobie grillowania bez świeżych warzywnych dodatków. Sałatki na grilla znakomicie urozmaicają smak dania, podobnie jak sosy. Oto cztery przepisy, które zdecydowanie warto wypróbować w trakcie letniego grillowania!
Na polskich stołach sałatka gyros z kurczakiem jest klasykiem. Jeśli ktoś wciąż nie zdążył się do niej przekonać, zdecydowanie powinien spróbować naszej receptury. Do przygotowania idealnej sałatki potrzebne będą dwa filety z kurczaka, czerwona cebulka, świeży ogórek, kukurydza, korniszony, papryka, kapusta pekińska, czosnek i niezwykle ważne przyprawy (można postawić na gotową mieszankę).
W pierwszej kolejności mięso należy pokroić w kostkę i posypać ulubioną przyprawą gyros, posiekanym czosnkiem, dodając do marynaty dwie łyżki oleju. Warto odstawić kurczaka przynajmniej na godzinę, by przesiąknął smakiem przypraw. Następnie smażymy mięso na złoto, jednak w wersji dla cierpliwych możemy przyprawiony filety po prostu wrzucić na grilla i dopiero później pokroić. Pozostałe składniki układamy warstwami. Mięso powinno znaleźć się na dnie salaterki, a kolejne warstwy stworzą posiekana cebula, cienka warstwa ketchupu, pokrojony w kostkę ogórek i korniszony, kukurydza, sprawdzony majonez (na przykład Majonez Dekoracyjny WINIARY), papryka, poszatkowana kapusta pekińska i opcjonalnie ulubione zioła.
Sałatka grillowa
Sałatka grillowa z młodych warzyw stanowi doskonały wybór latem, gdy mamy pod dostatkiem składników. Do jej przygotowania użyjemy ogórka, pomidora, rzodkiewki, sera feta i przypraw. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a chrupiące składniki świetnie uzupełniają smak grillowanego mięsa.
Ogórka, pomidora i fetę należy pokroić w dość grubą kostkę. Rzodkiewkę kroimy natomiast w stosunkowo cienkie plasterki. Miłośnicy ostrzejszych smaków powinni dodatkowo posiekać kilka ząbków czosnku, a urozmaiceniem sałatki może być kukurydza z puszki. Przystawkę przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy z kilkoma łyżkami majonezu. Gotowe!
Sałatka z ciecierzycy z ziołami, pomidorami i oliwkami
Niekiedy zdarza się, że gwoździem programu w trakcie mięsnej uczty stają się paradoksalnie sałatki na grilla. Przepisy takie jak ten stanowią doskonały dowód na poparcie tej tezy. Sałatka z ciecierzycy z ziołami, pomidorami i oliwkami jest sycąca i aromatyczna. Do jej przygotowania przydadzą się dwie puszki ciecierzycy lub taka sama ilość ciecierzycy namoczonej dzień wcześniej i ugotowanej. Kolejne składniki to cebula dymka, pomidorki koktajlowe, czarne oliwki i zioła.
Przygotowanie rozpoczynamy od sączenia ciecierzycy z zalewy i dodania do niej przekrojonych na pół pomidorków. Zioła w postaci natki pietruszki oraz mięty należy dość drobno posiekać. Poza przyprawami do sałatki dodajemy jeszcze oliwki, sól i pieprz, a także sok z cytryny i odrobinę oliwy. Sałatkę polecamy przede wszystkim do kurczaka, ale powinna świetnie smakować z niemal każdym rodzajem grillowanego mięsa.
Sałatka z młodych ziemniaków
Latem cieszymy się również z obecności młodych ziemniaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sałatkę na grilla przygotować również z ich udziałem. Oprócz tego do stworzenia pysznej sałatki przyda się pęczek rzodkiewek i szczypiorek.
Ziemniaki należy ugotować w mundurkach, a następnie ostudzić i pokroić w plastry. Rzodkiewki możemy zaś pokroić w ćwiartki, a szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki łączymy przy pomocy musztardy i aksamitnego majonezu, takiego jak Majonez Delikatny WINIARY. Sekret smaku tej sałatki tkwi między innymi w jej prostocie, dlatego do jej doprawienia wystarczą sól i pieprz.